Dohoda o brexitu je možná, naznačil Barnier. Mohla by nejdřív být jen o principech, míní Sečka

Dohodu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie je stále ještě možné uzavřít tento týden. Před začátkem jednání unijních ministrů to v úterý řekl hlavní brexitový vyjednavač EU Michel Barnier, podle něhož však musí být dohoda použitelná pro obě strany. Pro Londýn je prioritou odchod z EU k 31. říjnu. Český velvyslanec v Londýně Libor Sečka naznačil, že by se mohla uzavřít nejprve obecná dohoda o principech.

Barnier seznámí v Lucemburku ministry členských zemí s aktuálním stavem rozhovorů. Mezi oběma stranami zůstávaly i po víkendových jednáních neshody. Týkaly se především vystoupení Británie z celní unie a podoby celních kontrol.

Kdyby se totiž celníci objevili na hranici Irska a Severního Irska, hrozí obnovení násilností mezi tamními katolickými republikány a anglikánskými unionisty. Britský premiér Boris Johnson proto v posledních dnech naznačoval, že kontroly by se mohly provádět jinde. Kde přesně a v jaké podobě, však nezveřejnil.

Jeho návrh přesto přinesl optimismus. „Ten zvrat konečně přišel, když se setkal britský premiér s irským premiérem,“ upozornil velvyslanec Sečka.

Optimismus českého velvyslance

Podle Sečky se právě teď naskýtá dobrá příležitost. „To, co doléhá do mých uší, je to, že se dá udělat nějaká obecná dohoda o principech. Když už bude ta dohoda o principech na obou stranách potvrzená, tak potom se dá udělat ten právní text,“ konstatoval velvyslanec. Konkrétní smlouva by se podle něj uzavřela až po 31. říjnu, což by ale brexitu k tomuto datu nemělo bránit.

Český velvyslanec má za to, že je možné takové dohody dosáhnout do 19. října, tedy do dne, kdy britské vládě vyprší čas daný parlamentem, aby prosadila dohodu o podmínkách brexitu, nebo aby získala svolení zákonodárců k odchodu bez dohody. Při nesplnění obou podmínek opatření ukládá vládě povinnost dojednat nový odklad.

Sečka je přesvědčen, že podobná dohoda má šanci na to, aby v britském parlamentu získala většinu. „Já myslím, že to k tomu nazrává,“ podotýká. „Nakonec zdravý politický rozum snad zvítězí, tato věc se uzavře,“ říká a dodává, že brexit je pro Británii břímě, kterého se musí zbavit, aby se mohla pohnout dál.

Brexitem se bude zabývat summit EU ve dnech 17. a 18. října.