Útočník v nákupním centru v Manchesteru pobodal několik lidí, je podezřelý z terorismu

Pět lidí utrpělo zranění při incidentu v nákupním centru v severoanglickém Manchesteru. Všechny zraněné záchranáři převezli do nemocnice. Policisté zadrželi muže ve věku kolem 40 let, který je podezřelý ze spáchání teroristického činu.

Muž útočil v nákupním centru Arndale, kde napadal lidi nožem. Ostraha vyzvala obchodníky, aby zavřeli své obchody a lidi ukryli do zázemí.

Nákupní centrum policie následně evakuovala a podezřelého zadržela. Na sociálních sítích se objevily záběry muže, jak leží na zemi poté, co proti němu policisté použili patrně paralyzér.

„Původně byl zatčen za závažné napadení a vzat do policejní vazby… Nyní je zatčen pro podezření ze spáchání, přípravy a vyprovokování teroristického činu,“ řekl médiím policejní velitel Russ Jackson.

„Muž útočil na lidi kolem sebe a podle našich informací zranil pět lidí,“ uvedl Jackson s tím, že nikdo není v ohrožení života.

Mezi zraněnými jsou podle BBC dvě ženy, jedna z nich ve věku 19 let. Obě jsou ve stabilizovaném stavu v nemocnici. K ošetření záchranáři odvezli také asi 50letého muže s bodnými ranami a další dva lidi, jednoho z nich s vážným poraněním.

Britský premiér Boris Johnson na Twitteru vyjádřil šok a účast se zraněnými a poděkoval zasahujícím jednotkám.

Policie stále nezná motiv útoku, který začal okolo 11:15 místního času (12:15 našeho času). Terorismu prý ale nasvědčuje jeho povaha a zvolený cíl.