Tráví spolu dovolenou i narozeniny. Podle médií by mohl být ministr obrany Šojgu nástupcem Putina

Horizont ČT24: Ministr obrany Šojgu nástupcem Putina? (zdroj: ČT24)

Ruská média už nějakou dobu spekulují o případném nástupci Vladimira Putina. Jedním z adeptů je podle některých z nich i současný ministr obrany Sergej Šojgu. Putin s ním v pondělí slavil své narozeniny a Kreml vypustil do světa záběry, které ukazují oba muže jako blízké přátele.

Putin podnikl o svých narozeninách výlet do sibiřských hor republiky Tuva, kam ho už poněkolikáté doprovázel právě místní rodák Šojgu. Dovolenou spolu strávili i v době, kdy Putin loni zahájil svůj poslední řádný prezidentský mandát. O Šojguovi proto začala některá média spekulovat jako o možném nástupci šéfa Kremlu. 

Šojgu vyrůstal na vesnici a původně chtěl být řidičem kamionu. V devadesátých letech ovládal ankety popularity, když byl ministrem pro mimořádné události. Ve funkci řešil energetickou krizi na Kamčatce, z televize uklidňoval Rusy při požárech a záplavách a koordinoval třeba také pomoc Jugoslávii.

Šojgu vedl stranu blízkou Putinovi

Na přelomu tisíciletí stál Šojgu u zrodu strany Jednota. Z ní později vzniklo Jednotné Rusko, které je doteď pilířem Putinovy moci. „Podporujeme vládu a podporujeme i (tehdejšího) premiéra (Putina). Nemá to nic společného se změnami, které v naší politice nastaly,“ prohlásil v roce 1999 Šojgu, který stanul v čele Jednoty. 

Putina si definitivně získal jako ministr obrany. Podle šéfa Kremlu Šojgu perfektně zvládl konfrontaci se Západem v případě východní Ukrajiny, Krymu nebo Sýrie. „Mluví se často o tom, že je jeho zásluhou, že ruská armáda, zejména speciální jednotky, jsou akceschopné. A že v některých oblastech – tvrdí sami Rusové – mají lepší zbraně než Američané,“ dodává komentátor Českého rozhlasu a odborník na Rusko Libor Dvořák.

Šojguovi konkurenti: Šéf zbrojařské firmy či ministr zahraničí

Hledání následníka má podle expertů dvě východiska. Podle prvního si šéf Kremlu prostě vybere nástupce. V úvahu kromě Šojgua připadá třeba ředitel zbrojařského gigantu ROSTEC Sergej Čemezov nebo šéf diplomacie Sergej Lavrov. Už méně se sází na premiéra Dmitrije Medvěděva.

Druhá varianta předpokládá, že se Putin pokusí u moci udržet. „Hodně se spekulovalo o tom, že by Rusko mohlo chtít dosáhnout opravdové unie Ruska a Běloruska. Vznikl by tak nový státní útvar, ve kterém by se mohl Putin stát prezidentem,“ přibližuje Dvořák. 

Příliš překážek k cestě na vrchol Šojgu nemá. Potíže může působit snad jen jeho věk, protože je jen o tři roky mladší než Putin. U věřících Rusů mu můžou uškodit i jeho buddhistické kořeny. Při letošní vojenské přehlídce na Rudém náměstí se však veřejně pokřižoval.