Smrt Michaela Browna z pohledu zasahujícího policisty

Ferguson (USA) - Americký policista Darren Wilson, který počátkem srpna v americkém Fergusonu zastřelil černošského mladíka Michaela Browna, poprvé veřejně promluvil a tvrdí, že svého činu nelituje. Dřív podle svých slov v akci nikdy nestřílel, svědomí má prý čisté a bylo mu jedno, jestli je Brown běloch nebo černoch. Srpnová smrt černošského mladíka přitom vyvolala ve Fergusonu největší rasové nepokoje za několik let. Ty se koncem srpna víceméně uklidnily, novou vlnu násilí ale vyvolalo rozhodnutí poroty neobvinit bělošského policistu z vraždy.

Zatímco demonstranti tvrdí, že se Brown při incidentu vzdával a měl ruce nad hlavou, Wilson v exkluzivním rozhovoru pro ABC News vylíčil incident jinak. „Věděl jsem, že jestli se ke mně dostane, zabije mě,“ vysvětlil nutnost použít proti mladíkovi zbraň.

Policista Darren Wilson: Chystal jsem se otevřít dveře a vystoupit z auta. Když jsem začal dveře otevírat, řekl jsem jim, ať jdou ke mně. A v tu chvíli se otočil a řekl: „Co s tím k..va uděláš?“ a přirazil dveře na mě.

George Stephanopoulos, reportér stanice ABC News: Přirazil je na vás?

Wilson: Ano. Začal jsem dveře tlačit proti němu a křičel na něj, ať se stáhne. On ale dál tlačil na dveře a zíral na mne. Když jsem se na něj podíval já, začal mě mlátit.

První rána přišla od něho?

Wilson: Ano. Nevěděl jsem, jestli další takovou ránu vydržím.

Rozhovor Darrena Wilsona pro ABC News (zdroj: ČT24)

Kde jste v tu chvíli měl zbraň?

Wilson: V pouzdře na pravém boku. Vytáhl jsem jí, a když jsem se zvedal, namířil jsem ji na něj. Vím, co jsem v tu chvíli řekl. Řekl jsem: „Odstup, nebo tě zastřelím“. Okamžitě chytil mojí pistoli za hlaveň. A já mezitím cítil, jak se snaží přes moji ruku nahmatat spoušť a zastřelit mě vlastní zbraní. V tu chvíli jsem spoušť poprvé zmáčkl.

Co se stalo pak?

Wilson: Pistole nevystřelila. Byla zaseknutá kvůli jeho ruce na hlavni. A tak jsem to zkoušel znova a znova. Říkal jsem si, že to buď začne fungovat, anebo je po mně. Sebere mi zbraň, něco se stane a budu mrtvý. A tak jsem spoušť zmáčkl potřetí a pistole konečně vystřelila.

A pak se stalo co?

Wilson: Naštval se ještě víc. Jeho agresivita, jeho obličej, všechno bylo intenzivnější. Znovu proti mně vyrazil. Díval jsem se na něj. Čekal jsem další úder, a tak jsem zvedl pistoli a vystřelil. Potom jsem chtěl vystoupit z auta. Když jsem vystupoval, řekl jsem do vysílačky: „Střílelo se tu, pošlete víc aut.“ A pak jsem Michaela Browna začal honit.

Takže on běží od auta, je asi deset metrů daleko, vy můžete ven z auta, začnete ho pronásledovat… a on se zastaví?

Wilson: Ano, zastaví.

Proč?

Wilson: Když se zastavil, obrátil se a stál ke mně čelem. Pravou rukou zamířil k pasu, levou měl sevřenou v pěst a vyrazil proti mně.

Co vám prolétlo hlavou, když jste to viděl?

Wilson: Napadlo mě, jestli má zbraň.

I když při předchozí potyčce žádnou nevytáhl?

Wilson: Znovu připomínám, že v takové situaci máme trvat na tom, aby nám ten druhý ukázal obě ruce. Když proti mně vyrazil a já se rozhodl střílet, vypálil jsem na něj několik ran a pak přestal.

Co jste viděl?

Wilson: Všiml jsem si, že nejméně jedna kulka ho zasáhla. Nevěděl jsem kam, ale viděl jsem, jak sebou trochu cukl. Pak jsem se zastavil a znovu na něj křičel: „Stůj, lehni si na zem!“ A umožnil jsem mu se zastavit. On ale všechny příkazy ignoroval a dál běžel. A tak jsem na něj vystřelil další sérii ran. Nejméně jedna ho zasáhla, protože sebou škubl. V tu chvíli byl asi pět metrů daleko, tak jsem začal couvat, protože byl stále blíž a v pohybu. Nakonec byl asi dva a půl metru ode mne a naklonil se, jako kdyby mě chtěl povalit na zem. Podíval jsem se na hlaveň svojí pistole a vystřelil a pak jsem spatřil jeho hlavu a v té kulka skončila.

Mohl jste něco udělat jinak, abyste zabránil jeho smrti?

Wilson: Ne.

Nic?

Wilson: Ne.

A jste si absolutně jistý, když se podíváte do svého srdce a duše, že kdyby Michael Brown byl bílý, odehrálo by se to celé úplně stejně?

Wilson: Ano.

Vaše svědomí je čisté?

Wilson: Ano. Svou práci jsem udělal dobře.