Maduro se setkal s Putinem. Rusko vyslalo do Venezuely další experty

Do Venezuely přiletěla další skupina vojenských specialistů z Ruska, kteří mají dohlížet na opravy vojenské techniky dovezené z Ruska. Venezuela podle ruských zdrojů nakoupila v Rusku složité zbraně, které potřebují pravidelnou údržbu. Kvůli rozhovoru o další spolupráci obou zemí se v Moskvě sešli prezidenti Nicolas Maduro a Vladimir Putin.

Podle informací ruského velvyslanectví v Caracasu budou cesty ruských vojáků do Venezuely pokračovat. Nejde prý o žádnou vojenskou přítomnost. „Cesty ruských expertů nepovedou k destabilizaci v zemi,“ uvedla ambasáda. Koncem letošního června z Venezuely odjela jiná skupina ruských armádních expertů, kteří tři měsíce ve Venezuele pracovali na údržbě ruského vojenského zařízení.

Iberoamerikanista Rey: Putin a Maduro si pomáhají politicky. Ekonomicky Rusko v zemi o hodně přišlo (zdroj: ČT24)

V Moskvě se ve středu sešel Maduro s Putinem. Návštěva venezuelského vůdce, kterou agentura Reuters označila za překvapivou, má podle Kremlu přispět k posílení dvoustranné spolupráce. Putin s Madurem také jednali o regionálních problémech a o „vměšování cizích mocností do vnitřních záležitostí latinskoamerických států“.

Putin při jednání s Madurem podpořil dialog venezuelského režimu s opozicí a kritizoval nedávné prohlášení opozičního vůdce Juana Guaidóa, že opozice ukončila rozhovory s vládou zprostředkované Norskem. Maduro podle Guaidóa nevyjednává v dobré víře a snaží se jen získat čas. Odmítavý postoj venezuelské opozice je podle Putina „nerozumný a škodlivý“.