Slzný plyn a desítky zadržených. Policie v Paříži zasáhla proti žlutým vestám, radikálové staví barikády

Události: Paříž zažila protestní sobotu (zdroj: ČT24)

Radikálové se během protestu v Paříži snažili budovat barikády a zapalovali odpadkové koše. Poničili několik obchodů a také zastávky MHD. Policie předtím použila slzný plyn proti účastníkům jedné z demonstrací hnutí žlutých vest. Policisté zadrželi 163 lidí, většinu z nich poslali do vazby. Na tisíc demonstrantů z řad krajní levice či žlutých vest se později přidalo k protestům za ochranu klimatu.

První demonstranti se sešli na náměstí kolem deváté hodiny. Policie je okamžitě začala vyzývat k odchodu. Na Twitteru zveřejnila obrázky zabavených předmětů, mezi nimiž bylo i několik benzinových kanystrů či autobaterie. 

Demonstranti se po zásahu policie, při kterém použila i slzný plyn, rozutekli do okolních ulic a do budovy nádraží Saint-Lazare, odkud se je pořádkové síly následně snažily vyhnat. Malé skupinky demonstrantů se poté snažily dostat na třídu Champs-Élysées, jež vede k Vítěznému oblouku. Tam ovšem rovněž platí zákaz demonstrací, policisté proto protestující ze třídy vyháněli.

Kolem jedné hodiny se začala řada příslušníků žlutých vest přesouvat na druhou stranu Seiny na plánovanou a povolenou manifestaci za ochranu klimatu. Řada z nich byla podle lidí na místě rozčilená, že jim policie neumožnila dopoledne demonstrovat. Jeden z pořadatelů pochodu za klima je přivítal, ale připomněl, že si přeje nenásilný pochod.

Protestu se podle nezávislého institutu Occurrence zúčastnilo 15 200 lidí, organizátoři hovoří o 38 tisících, uvedla AFP. Podle místních médií maskovaní radikálové začali budovat barikády a zapalovat odpadkové koše, policisté se jim v tom snažili zabránit.

Násilí na obou stranách

Situace se výrazně zkomplikovala hlavně poté, co se k demonstrantům přidali členové skupiny Black Bloc, kteří otevřeně útočili na policisty. Zastavili průvod a strážci zákona museli reagovat. Poničeny byly dva obchody a rovněž i zastávky městské dopravy, uvedl list Le Figaro.

Protest za klima v Paříži
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Ekologické sdružení Greenpeace již dokonce vyzvalo účastníky ekologického protestu, aby pochod raději kvůli násilnostem opustili. Odsoudilo rovněž použití granátů se slzným plynem proti demonstrantům a rodinám, kteří protestovali pokojně. „Podmínka, že půjde o nenásilný pochod, nebyla splněna,“ uvedla nevládní organizace na Twitteru.

„Není to normální, nerozumím tomu. Jsem Francouz, ale nerozumím Francii. Policie by nám měla všechno vysvětlit,“ je přesvědčen jeden z obyvatel metropole Mohammed. „Nevíme, co máme dělat, přišli jsme sem v klidu, ale policisté do nás vráží, tlačí nás, jen zvyšují napětí,“ poznamenala účastnice manifestace Nely.

Poblíž Invalidovny odpoledne také začala manifestace proti vládnímu plánu důchodové reformy, kterou svolala odborová organizace.

Tisíce posil v ulicích

V Paříži kvůli sérii demonstrací a protestů platí mimořádná bezpečnostní opatření, k zajištění veřejného pořádku je ve francouzské metropoli nasazeno 7500 tisíce policistů.

„Panují obavy, že se ke žlutým vestám přidají nechvalně známé skupiny, které v minulosti prosluly útoky na policisty a demolováním výkladních skříní,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

V Paříži se přitom tento víkend konají Dny evropského dědictví, při nichž obvykle desetitisíce lidí navštěvují jindy nepřístupné památky a vládní budovy. Řada institucí však vzhledem k protestům svoje dveře neotevře, výjimečně jsou naopak uzavřena některá muzea.

Ochromena je také hromadná doprava, úřady uzavřely řadu stanic metra a příměstských vlaků.

Ministerstvo vnitra se obává opakování násilností a ničení majetku. Manifestace se proto nesmějí konat na třídě Champs-Élysées, v okolí parlamentu a sídla prezidenta, Eiffelovy věže a u chrámu Notre-Dame a ve Vincenneském a Bouloňském lesíku.