Na Sibiři zatkli šamana, který chtěl z Kremlu vyhnat Putina

Policisté na Sibiři zadrželi šamana Alexandra Gabyševa, který od jara pochodoval z Jakutska do Moskvy s cílem vyhnat z Kremlu ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentura Interfax.

Gabyšev vyrazil na cestu v březnu z Jakutska. Táhl za sebou malý dvoukolák, v němž měl uloženy všechny své osobní věci včetně tradiční jurty, v níž přespával. Tempem 20 kilometrů za den hodlal dosáhnout ruské metropole v srpnu 2021.

Putina považuje za démona, kterého může vyhnat jedině šaman. „Žádný politik to nedovede,“ řekl sibiřský duchovní pro BBC.

Postupně nabral skupinu přívrženců a s nimi v létě dorazil do tři tisíce kilometrů vzdáleného Burjatska. Tam ho místní šamani chtěli přesvědčit, že nepostupuje správně. Také vrchní ruský šaman Kara-ool Dopčun-ool proti němu vystoupil a prohlásil ho samozvancem.

Demonstrace i hit internetu

Jeho cestu mezitím na internetu začaly sledovat statisíce lidí, kteří na ni také finančně přispívali. Když policie zatkla dva šamanovy přívržence, v burjatské metropoli Ulan-Ude to vyvolalo demonstraci, která se pak spojila s protestem proti průběhu a výsledku místních voleb, v nichž zvítězil prokremelský kandidát.

Šaman putoval dál, ale na hranicích Burjatska a Irkutské oblasti ho také zatkla policie, což později potvrdili zaměstnanci ministerstva vnitra. Prý byl hledaný pro spáchání zločinů v Jakutsku. Tam ho převezou nejbližším leteckým spojem.