Obří vojenské manévry. Rusko cvičí u hranic s Afghánistánem a ukazuje rakety na prodej

Události: Miroslav Karas natáčel vojenské cvičení Střed 2019 (zdroj: ČT24)

Do pátku potrvá v Rusku a v Tádžikistánu masivní vojenské cvičení bezmála 130 tisíc vojáků. Manévry s názvem Střed 2019 cílí hlavně na boj proti teroristům na souši, ve vzduchu i na vodě. Ukazují také pokročilé systémy protivzdušné obrany, které Rusové už prodali Turkům a nabízejí je i Saúdům. Na polygony za vojáky zamířil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

V akci je dvacet tisíc kusů techniky, mezi nimi šest set letadel a vrtulníků a 15 lodí vojenského námořnictva. Manévry se konají na jihu evropské části Ruska, ve vodách Kaspického moře, na Sibiři i ve středoasijském Tádžikistánu.

Je to letos největší cvičení ruské armády. Navazuje na obří manévry Východ 2018, kterých se účastnila třetina ozbrojených sil. Teď se vojenské jednotky pohybují hlavně v jižních oblastech. „Velký rozdíl je hlavně v klimatických podmínkách, je tu velké vedro a jsme v hornatém terénu,“ srovnal obě akce velitel jedné z cvičících rot Oleg Pavlov.

Součástí cvičení je i spolupráce s armádami jiných zemí. Na severu Tádžikistánu vojáci nacvičují boj s teroristickými skupinami a ozbrojenými komandy, které se podle scénáře snaží dostat do vnitrozemí.

To podle velitele pozemních sil armády Tádžikistánu Miralizody Rachmatzody není nic nepředstavitelného. „Za hranicemi je Afghánistán. Všichni vědí, že vojenská a politická situace je v tomto regionu velmi složitá a rychle se mění,“ říká.

Rakety na prodej

Ruské jednotky protivzdušné obrany nasadily systémy, s nimiž se Moskva chce prosadit v zahraničních armádách. „Díky vysoké kvalitě S-300 a S-400, které zná celý svět, a vysokému stupni bojových dovedností jsme zničili všechny cíle ve vzduchu,“ ocenil jejich výsledky velitel protivzdušné obrany ruské armády Jurij Grechov.

V neděli dorazila druhá část systému S-400 do Turecka. Tamní vláda podepsala kontrakt v hodnotě 2,5 miliardy dolarů (asi 57 miliard korun) v prosinci 2017. Spojené státy a NATO, jehož členem je i Turecko, nákup tvrdě kritizovaly. Ruské rakety země-vzduch jsou podle nich pro západní armády ohrožením a se zbraňovými systémy Severoatlantické aliance nejsou kompatibilní.

Po leteckých útocích na saúdská ropná zařízení v Abkajku vidí ruští výrobci potenciální trh i tam. „Stačí, když politické vedení Saúdské Arábie učiní moudré rozhodnutí, jako se svého času rozhodli lídři Iráku při koupi ruského systému S-300 či prezident Erdogan při koupi nejnovějšího systému protiraketové obrany S-400,“ řekl v úterý Vladimir Putin.