Originálně proti Macronovi: portréty hlavou dolů, stávka hromadné dopravy i žluté vesty

Události: Demonstrace proti Macronovi (zdroj: ČT24)

Protesty proti vládě prezidenta Macrona neutichají. Po rekordní stávce MHD v Paříži se už po čtyřiačtyřicáté sešli ve francouzských městech příznivci hnutí žlutých vest. V Nantes se demonstranti střetli s policií. Neobvyklou formou projevují svou nespokojenost s vládní politikou ekologičtí aktivisté.

Ekologové nazvali svou akci „Sundejte Macrona“. Během posledních měsíců shromáždili na sto třicet portrétů francouzského prezidenta. Přišli si pro ně na radnice po celé Francii v úředních hodinách. Překvapení zaměstnanci se obyčejně nezmohli na žádný odpor.

„Prázdné místo, které po nich zůstane, symbolizuje prázdnotu vládní politiky v oblasti životního prostředí i sociálních otázkách,“ vysvětluje mluvčí organizace Přátelé země Cécile Marchandová.

Pětadvacetiletá absolventka politických věd už pomáhala organizovat protesty v Bayonne během summitu skupiny G7 v nedalekém Biarritzu. Demonstranti tehdy procházeli městem s obráceným Macronovým portrétem.

Symbol republiky

Vyčítají mu, že sice vyhlásil opatření na podporu obnovitelných energetických zdrojů či omezení plastů, ale prakticky se prý neděje nic. „Chceme, aby prezident Macron přestal lhát a předstírat, že bojuje proti klimatickým změnám. Chceme po něm konkrétní kroky směřující k redukci skleníkových plynů,“ popisuje Marchandová.

Devět aktivistů kvůli otočeným obrazům tento týden stanulo před soudem, který poutal velkou pozornost i vzhledem k symbolice celé akce. Státní zástupce požaduje pokutu 1000 eur s podmínečným snížením na polovinu. „Na symboly republiky se neútočí,“ řekl k tomu ministr financí Bruno Le Maire.

Obžalovaní se však brání. „Strategií obhajoby je sázka na málo užívaný paragraf trestního zákona, který ospravedlňuje a legitimizuje menší delikty ve snaze poukázat na problémy vážnějšího charakteru,“ objasňuje právní zástupce obžalovaných Michael Bendavid.