Je vhodné, aby američtí letci utráceli v Trumpově hotelu? Odpověď dá vyšetřování

Letectvo Spojených států prošetří způsob výběru míst k zastavení, přenocování a doplnění paliva při dlouhých letech. Důvodem je, že od zvolení Donalda Trumpa prezidentem několikanásobně vzrostl počet mezipřistání nedaleko jeho hotelu ve Skotsku. V něm letci nejednou přespali, píše zpravodajský web Politico.

Novináři odhalili, že například v březnu posádka transportního letounu C-17 přespala v Trumpově luxusním hotelu v Turnberry. Byla přitom na rutinní cestě za účelem doplnění zásob na základnu v Kuvajtu, při které se ve Skotsku dřív nezastavovalo.

V září 2018 tam zase podle Politico přespala jednotka cestující ze základny v Kataru zpět do USA. Novináři to zjistili od jednoho jejího člena a potvrzuje to podle nich také itinerář cesty.

Nejsou to ojedinělé případy. Počet přistání na blízkém letišti Prestwick se podle letectva mezi lety 2015 a 2019 ztrojnásobil. Množství přespání v oblasti se zpětinásobilo. Celkem tam američtí letci přistáli v 936 případech a z toho v 659 případech přespali. Letectvo nezveřejnilo, kolikrát přenocovali přímo v Trumpově hotelu.

Dvojí vyšetřování

Mluvčí letectva Ed Thomas řekl, že podle prvotních zjištění posádky dodržely všechny procedury. Připustil však, že ubytování v luxusnějších hotelech není doporučováno, proto se tyto případy prověřují.

Podle generála Jona Thomase, který má na starosti leteckou přepravu, se také prověřuje, zda je vhodné přespávat v zařízení vlastněném vrchním velitelem ozbrojených sil. Prozkoumat okolnosti cest nařídili civilní velitel letectva Matthew Donovan a jeho vojenský zástupce David Goldfein.

Vlastní vyšetřování provádí také komise Sněmovny reprezentantů. Jejím cílem je zjistit, jestli prezident není ve střetu zájmů a jestli Pentagon nepomáhá zvýšit zisky jeho resortu potýkajícího se s ekonomickými problémy.

Politico připomíná dlouhodobá obvinění, že Trumpovy hotely vydělávají na prezidentské funkci svého majitele. Nocují v nich zahraniční státníci a společenské akce v nich pořádají prezidentovi příznivci nebo průmyslové koncerny. Trump také zvažuje, že příští summit G7 uspořádá ve svém resortu Doral na Floridě, což by pro něj byla velmi lukrativní zakázka, uzavírá web.