Johnsonovo fiasko a zbabělec Corbyn, komentuje tisk brexitové turbulence

Studio ČT24: Britský tisk k průběhu brexitu (zdroj: ČT24)

Britský konzervativní premiér Boris Johnson ve středu podle tisku utrpěl ponižující porážku, když poslanci odmítli neřízený brexit i jeho návrh na předčasné volby, čímž ho prý zahnali do kouta. Média si všímají také toho, že Johnson s předčasnými volbami neuspěl ani u šéfa labouristické opozice Jeremyho Corbyna, kterého proto část médií označuje za zbabělce.

Podle deníku The Guardian se Johnson po neúspěchu v Dolní sněmovně „ocitl v úzkých“. List na své titulní straně otiskl i tabulku, která ukazuje, kolik poslanců hlasovalo pro nebo proti návrhu zákona blokujícího brexit bez dohody a návrhu na vypsání předčasných voleb.

Podle deníku Financial Times spočívalo Johnsonovo fiasko i v tom, že dvacítka vzpurných konzervativních poslanců hlasovala s opozicí. List The Times uvádí, že Johnson „zažil ve Westminsteru další brutální den“ a „čelí stále zoufalejšímu boji o vynucení voleb.“

Deník Metro se v titulku omezil na holé konstatování: „Prostě nemůže vyhrát.“

Bulvární list Daily Mirror, který nikdy nebyl příznivcem současného předsedy vlády, uvedl, že Johnson je „nejhorší britský premiér (od toho posledního)“. Tím narážel na Johnsonovu předchůdkyni Theresu Mayovou, jejíž brexitovou dohodu parlament třikrát odmítl. Johnson je podle tohoto listu „jediný premiér, který prohrál první tři hlasování v Dolní sněmovně, když poslanci odmítli jeho riskantní strategii týkající se brexitu bez dohody“.

Část britského tisku ze současného turbulentního dění viní předsedu labouristů Corbyna, který po předčasných volbách opakovaně volal, ale nyní je odmítl, dokud nebude schválen návrh zákona proti neřízenému brexitu.

Například deník The Daily Telegraph jej proto nazval pokrytcem. Podle bulvárního deníku Daily Express je Corbynovo rozhodnutí „mimořádně zbabělým aktem“.