Svaté město nemá kam pohřbívat. Padesát metrů pod ním proto vzniká víc než kilometrový labyrint

V Jeruzalémě staví podzemní hřbitov (zdroj: ČT24)

Jeruzalém za dva měsíce otevře nové pohřebiště, které se bude nacházet pod zemí. Město tak chce vyřešit problém s nedostatkem míst pro ukládání zemřelých. Nová stavba by měla v první fázi vytvořit prostor pro osm tisíc hrobů. Téměř třikrát tolik by se jich mělo postavit během dalších let.

S počtem čtyř tisíc úmrtí ročně na jeruzalémském hřbitově rychle dochází místo. Do několika let pod ním proto vznikne jeden a půl kilometru dlouhý labyrint tunelů. Již tento říjen se otevře jeho první část.

„Pokud chcete zachovat tradice a zvyky, které každá komunita má, zvláště v Izraeli, kde není běžná kremace, potřebujete vytvořit prostor pro hřbitovy,“ podotknul šéf společnosti Rolzur Tunnelling Arik Glazer.

„Nedostatek pohřebišť je všude na světě. Netýká se to jenom židů, křesťanů, muslimů,“ zdůraznil Glazer. „Studie ukazují, že v roce 2030 bude žít ve městech okolo pěti miliard lidí,“ nastínil palčivost problému. 

Labyrint pojme 23 tisíc nových hrobů, které budou i uvnitř stěn tunelů. Přístup zajistí schodiště a výtahy, které pozůstalé dopraví 50 metrů pod zem. Celý projekt podzemního pohřebiště stál více než jednu miliardu korun a měl by vyřešit otázku pohřbívání ve Svatém městě na dalších dvanáct až čtrnáct let.