Ohrozilo je sucho, teď se ale lososi do San Francisca vrací

Horizont ČT24: Lososi se vracejí (zdroj: ČT24)

Losos čavyča je v Tichém oceánu největším svého druhu. Pro tamní rybáře představuje stříbrný poklad. Ti kalifornští měli ale v posledních letech smůlu. Kvůli suchu se ryby nedokázaly dostat do míst, kde se třou, a rybářské lodě se často vracely prázdné. Po pěti letech se ale lososi vrátili. Hlavně do okolí San Francisca, kde už teď úlovky o polovinu překročily očekávání.

Rybářka Sarah Bates svou ryzí náturu nezapře, zvláště když uloví rybu, na kterou už roky není zvyklá. Lososy čavyča, kteří jsou známí též jako lososi královští, během letošní sezony vytahuje na palubu své lodi Bounty častěji, než sama čekala. Současné podmínky totiž stříbřitým rybám svědčí, mají více potravy než v předešlých letech, a hlavně je na cestě do oceánu nezastavuje sucho.

Ještě před rokem to neplatilo. Pět let trvající kalifornské horko vysušilo řeky a migrující lososi se nedokázali dostat do míst, kde se rozmnožují, a zase zpět do oceánu. Ochránci přírody je proto převáželi v kamionech, přes kritické úseky posílali speciálními tunely a také hloubili koryta řek.

Na sklonku roku 2017 oblast zasáhly deště a objevila se líhniště několika stovek ryb. Když byla na srážky bohatá i letošní zima, lososům se konečně začalo dařit. Bates a další rybáři se tudíž vrací do sanfranciského přístavu se solidními úlovky. Jedna z posádek na rušném molu rybařila čtyři dny a ukořistila bezmála dvě stovky úlovků.

„Posádka je šťastná, kapitán je šťastný, manželka je šťastná, zákazníci, kteří je budou mít zítra k jídlu, jsou šťastní,“ raduje se například rybář Brand Little. Kromě chuti masa zákazníky kalifornských restaurací letos potěší i jeho cena. Díky bohaté sezoně totiž klesla skoro o polovinu.