Británie za žádných okolností nezavede kontroly na irské hranici, ujistil Johnson Macrona v Paříži

Britský premiér Boris Johnson při setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem zdůraznil, že vláda Velká Británie v žádném případě nezavede kontroly na irské hranici, a to v jakékoliv podobě. Johnson v Paříži pokračuje v jednáních o brexitové dohodě. Chce dosáhnout odstranění takzvané irské pojistky, která má po odchodu Velké Británie z Unie zabránit zavedení hraničních kontrol mezi Irskem a Severním Irskem.

Johnson po setkání s Macronem řekl, že jsou už nyní k dispozici způsoby, jak irskou pojistku učinit nepotřebnou. Mluvil o blíže nespecifikovaných „technických řešeních“ a uvedl, že jej povzbudilo setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Ta ve středu naznačila, že je připravená hledat kompromis. Dodala ale, že odstranit irskou pojistku bude možné až v okamžiku, kdy bude jasno o dalších vztazích Bruselu a Londýna.

Paříž v jednáních o brexitu zastává tvrdší pozici než Berlín. Ve středu Elysejský palác zdůraznil, že EU je ochotna s Británií o mnoha bodech jednat, ale trvá na záruce, že na irském ostrově nevznikne tvrdá hranice. V současné situaci Francie považuje brexit bez dohody na konci října za velmi pravděpodobný scénář, dodal prezidentský palác. 

Macron po setkání s Johnsonem zdůraznil, že irská pojistka je nepostradatelná, protože garantuje stabilitu v Irsku a celistvost jednotného trhu Evropské unie. Podotkl také, že není možné od začátku vyjednávat novou dohodu.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) v Událostech, komentářích ocenil, že EU stojí v této otázce jednotně za Irskem. „Pro zemi ve středu Evropy jako Česká republika a s naší historickou zkušeností je strašně důležité, že se všechny ostatní státy jsou schopny postavit na stranu Irska a jeho zájmu na bezpečnosti ostrova,“ zdůraznil.

Jeho kolegyně z Evropského parlamentu Veronika Vrecionová (ODS) však varovala, že pokud EU neustoupí, „nastane tvrdý brexit, celá pojistka padá a neochráníme vůbec nic.“ Johnsonova cesta do Německa a Francie v tomto smyslu podle ní přinesla jistou naději: „Jsem velmi potěšena, že k jistému posunu došlo v tom smyslu, že od Angely Merkelové i od pana Macrona jsme slyšeli dobrou vůli k dalšímu jednání.“

Debata o obchodu

Ve čtvrtek oba státníci mluvili nejen o brexitu, ale zmínili i otázku zahraniční a ekonomické spolupráce obou zemí. „Francouzské autobusy jezdí v londýnských ulicích, vaše úžasné vlaky TGV se vyrábějí v Británii, což málo lidí ví,“ podotkl například Johnson s tím, že obě země musí hospodářskou spolupráci ještě prohloubit. 

Johnson zahájil diplomatickou ofenzivu už v pondělí, kdy zaslal dopis předsedovi Evropské rady Donaldovi Tuskovi, ve kterém označil dosažení brexitové dohody s Bruselem za nejvyšší prioritu své vlády. V dohodě ale podle něj nesmí být právě sporná irská pojistka.

Kvůli irské pojistce brexitovou dohodu třikrát odmítl britský parlament

Irská pojistka je kontroverzním bodem brexitové dohody, kterou se sedmadvacítkou dojednala Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová. Má zajistit průchodnost hranice mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu.

Podle kritiků z řad zastánců nekompromisní odluky Británie od EU ale představuje riziko, že země zůstane natrvalo připoutána k unijním strukturám a že bude narušena územní celistvost Spojeného království. Británie by totiž zůstala v celní unii s Evropskou unií a pro Severní Irsko by platila část pravidel jednotného trhu. Právě kvůli irské pojistce brexitovou dohodu třikrát odmítl britský parlament a Mayová nakonec rezignovala.