Světu představil zdrogovaného Hitlera, v nové knize teď Ohler mapuje krutý osud odbojné Rudé kapely

Horizont ČT24: Nová Ohlerova kniha mapuje osudy nacistické odbojové skupiny (zdroj: ČT24)

Německý spisovatel Norman Ohler, který zaujal svět líčením Hitlerovy drogové závislosti v románu Totální rauš, dokončil novou knihu. Věnuje se v ní polozapomenuté odbojové organizaci Rudá kapela, která působila přímo v centru Hitlerovy moci.

Norman Ohler / Totální rauš. Drogy ve třetí říši
Zdroj: Host

Několik let stará Ohlerova kniha Totální rauš – Drogy ve třetí říši se prodává ve víc než dvaceti jazycích. V květnu 1940 měli němečtí vojáci při útoku na Francii k dispozici celkem 35 milionů tablet pervitinu.

Takzvaná tankistická čokoláda působí deprese, a vede dokonce k sebevraždám. Bleskové válce ale dodala tempo. „Oslnivé úspěchy Wehrmachtu jsou bez pervitinu těžko představitelné,“ uvedl v rozhovoru pro ČT Ohler.

Pevní velký test pervitinu ve službách Wehrmachtu se přitom odehrál dřív, na českém území. „Pomohl vojákům Wehrmachtu absolvovat dlouhé pochody a rychle obsadit Sudety,“ upozornil spisovatel.

Režim, který oficiálně bojoval proti drogám, byl narkotiky prosáklý až na vrchol. Sám Adolf Hitler byl závislý na každodenních silných dávkách stimulantů a hormonů, které se získávaly z mrtvol zvířat. „Bral dvacet druhů psychoaktivních látek, dnes bychom řekli drog,“ uvedl Ohler.

Hitler nechal zrádce brutálně popravit

Svrhnout nacistickou vládu se pokusili hrdinové nové Ohlerovy knihy s názvem Harro a Libertas. Na 150 odbojářů skupiny zachraňovalo Židy a předávalo informace spojencům.

K Hitlerově nelibosti působili především v Berlíně. Vůdce po jejich odhalení přikázal smazat po odbojářích všechny stopy. „(Hitlera) to neobyčejně rozzuřilo. Byli to lidé, na které se režim spoléhal, často elita státní správy,“ konstatoval historik Johannes Tuchel.

Nová Ohlerova kniha
Zdroj: ČT24

Nacistická propaganda pak udělala z odbojářů sovětské špiony. Historici omyl odhalili až v 90. letech.

Celkem 65 členů Rudé kapely čekala poprava. Mnoho z nich bylo na přímý Hitlerův rozkaz oběšeno na řeznických hácích. Popravili i Harro Schulze-Boylsena, titulního hrdinu nového Ohlerova románu, který se v Německu na pultech objeví v září.