Skotsko čelí změnám klimatu. Za rok zalesnilo plochu o velikosti deseti tisíc fotbalových hřišť

Horizont ČT24: Skotsko urychluje zalesňování, pomáhají soukromé firmy (zdroj: ČT24)

Řada zemí se snaží lépe vzdorovat změnám klimatu sázením stromů. Mezi průkopníky patří Skotsko, kde rozlehlé lesy kdysi musely ustoupit zemědělství. Loni tam poprvé s pomocí soukromých společností zalesnili víc než deset tisíc hektarů plochy. Stromy pomáhají i jako přirozená bariéra proti záplavám.

Turistické katalogy často nabízejí Skotsko jako pláně se zříceninami, místní vláda se přitom snaží zemi mnohem víc zalesnit. „Máme tři různé vaky. Jeden z každé strany a pak na zádech. Může to sloužit i jako pytel pro hnojivo,“ říká lesník Bruce Spalding, který vysází i dva tisíce stromů denně.

Skotsko poprvé za jediný rok vysadilo deset tisíc hektarů plochy – tedy víc než deset tisíc fotbalových hřišť. „To je zhruba 22 milionů stromů, které pohlcují kolem devíti a půl tun oxidu uhličitého z atmosféry,“ podotkla skotská ministryně životního prostředí Mairi Gougeonová.

S rychlejším zalesňováním mají pomoci pobídky soukromým firmám, které stojí za většinou nového porostu. „Už pár let spolupracujeme se skotskou vládou na vytvoření fondu, který by zájemcům o sázení stromů vyplácel peníze,“ uvedl manažer lesnické firmy Confor Stuart Goodall.

Sázení stromů ve Skotsku
Zdroj: ČT24

Ještě před sto lety bylo Skotsko zalesněné jen z pěti procent, jelikož prioritou tehdy bylo zemědělství a infrastruktura. S mizejícím porostem a rostoucí globální teplotou se však zvyšovala i snaha chránit životní prostředí.

Prevence povodní

Nejde přitom jen o klima, země potřebuje přirozené bariéry. Ve Skotsku hodně často prší, a je tak náchylné k záplavám. „(Stromy) nasávají vodu, v zásadě ji zachycují. To znamená, že je v některých případech vysazujeme jako prevenci povodní,“ konstatoval Goodall.

Skotsko pokračuje v zelené kampani napříč světem. Podle nedávné studie se na světě dá zalesnit plocha velká jako Spojené státy.

Nejrázněji vykročila před pár dny vyprahlá Etiopie. Lidé v této africké zemi vysázeli za jediný den rekordních 350 milionů stromů. Plán je skutečně ambiciózní – během léta chtějí Etiopané dodat čtyři miliardy kusů. Pro každého obyvatele to znamená zhruba čtyřicet sazenic.