Hasiči dostali pod kontrolu požár u Atén. Na Gran Canarii evakuovali přes tisíc lidí, pomáhá i armáda

Řeckým hasičům se v pondělí ráno podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár východně od Atén. Nebyl při něm nikdo zraněn, ale dva domy byly zničeny, sdělil zástupce místní správy řecké televizi Skai. Více než 140 hasičům pomáhalo také pět hasicích letadel a stejný počet vrtulníků. Hoří i na ostrově Gran Canaria, kde hasičům komplikuje práci silný vítr. Evakuováno bylo od soboty přes tisíc lidí. Španělská vláda vyslala na ostrov armádní posily.

Požár začal po půlnoci na svazích hory Hyméttos ve východním předměstí metropole. Mluvčí hasičů sdělil, že ačkoli jsou plameny nyní pod kontrolou, stále je riziko, že se oheň znovu rozhoří, protože je v oblasti silný vítr. Několik domů bylo evakuováno.

„Zasahovali jsme proti plamenům, které šlehaly až do výšky 20 metrů a dostaly se k vršku hory. Nyní ustupují, ale stále máme hodně práce,“ sdělil Nikos Chardalisas z civilní obrany.

„Vypadá to, že by se opravdu mohlo podařit požár uhasit,“ poznamenal spolupracovník ČT v Řecku Thomas Kulidakis s tím, že kromě silného větru představuje pokračující nebezpečí trvající horko a sucho. 

Oheň kolem Atén zastavil také dopravu. Ta již byla obnovena, poznamenal Kulidakis s tím, že zprovozněn byl jak aténský okruh, tak lokální silnice.

Plameny na hoře Hyméttos byly vidět z velké dálky, ráno Atény zahalil kouř. Podle Kulidakise ale oheň zřejmě nezasáhl oblast hory, na níž se nachází přijímače a vysílače.

Spolupracovník ČT Thomas Kulidakis o požárech v Řecku (zdroj: ČT24)

V uplynulých čtyřiadvaceti hodinách byli hasiči v Řecku přivoláni k šedesáti požárům. Napjatá je situace na ostrově Elafonisos jižně od Peloponésu, kde oheň o víkendu donutil k evakuaci stovky turistů. Ostrov kvůli tomu na palubách trajektů v neděli opustilo několik tisíc turistů, uvedla AP.  

Požáry v Řecku způsobilo teplé a větrné počasí. Podle meteorologů platí extrémní riziko vzniku požárů až do úterka, a to pro většinu území na jihu pevninského Řecka, pro ostrovy v severní části Egejského moře a pro regiony poblíž hranic s Tureckem. 

Oheň na Gran Canarii se dál šíří

Komplikovaná situace zůstává na španělské Gran Canarii. Předseda regionální vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres uvedl, že plameny zničily od soboty na 1500 hektarů půdy.

Zatím nejsou hlášeni žádní zranění, evakuováno ale muselo být přes tisíc lidí z obcí Artenara, Tejeda a Gáldar. Ti, kdo na ostrově nemají rodiny, k nimž by mohli jít, byli umístěni do sportovního střediska v San Mateu. V noci bylo evakuováno dalších 125 lidí z obce Tejeda. Uzavřeno stále zůstává několik úseků silnic.

„Vítr v noci dosahoval rychlosti 70 kilometrů za hodinu a jeho síla zatím příliš nepolevuje, navíc se má vrátit vlna veder,“ oznámil po poledni Torres. Právě vítr maří úsilí hasičů dostat oheň pod kontrolu a vyhlídky na návrat vlny veder také pro ně nejsou dobrou zprávou, dodal.

Horizont ČT24: Požár ohrožoval Atény, Španělsko poslalo na Gran Canarii armádní posily (zdroj: ČT24)

Torres také sdělil, že letadla v neděli použila až 250 tisíc litrů vody. Do hašení se zapojilo na 600 lidí, využívají i 11 vrtulníků a dvě letadla.

Kvůli podezření ze založení požáru byl zadržen pětapadesátiletý muž, obyvatel místní obce Telde. „Způsobila to bezohlednost. Někdo si svařoval vrata. V tuhle dobu je ale nebezpečné takové věci dělat,“ podotkl jeden z hasičů.