Agentura OSN pro palestinské uprchlíky čelí skandálu. Vedení prý zastrašovalo odpůrce a povyšovalo oblíbence

Události: Agentura OSN pro palestinské uprchlíky čelí kritice kvůli svému hospodaření (zdroj: ČT24)

Audit zjistil vážné prohřešky manažerů organizace OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Vedení agentury údajně zastrašovalo své odpůrce, povyšovalo do funkcí oblíbence a nedodržovalo pravidla průhledného financování. OSN nechce aféru komentovat, dokud vyšetřování neskončí. Několik zemí už ale agentuře pozastavilo své příspěvky.

Pierre Krähenbühl, který organizaci s rozpočtem přes půl miliardy dolarů šéfuje, čelí podezření, že s penězi nehospodařil správně. „Ředitel agentury byl nepřítomen na svém jeruzalémském pracovišti, přičemž každý měsíc si nárokoval cestovní náhrady a diety v trvání 28–29 dnů,“ uvádí interní zpráva etické komise agentury UNRWA.

Krähenbühl měl navíc na vysoký post v agentuře dosadit svou partnerku. „Dokud probíhá vyšetřování, nemohu já ani nikdo z UNRWA komentovat jakákoliv tvrzení nebo dohady,“ reagoval.

Příspěvky pozastavilo Nizozemsko či Švýcarsko

Agentura se stará o miliony palestinských uprchlíků v několika zemích Blízkého východu. Financuje potraviny, nemocnice a školy. „Před 70 lety své domovy opustilo 700 tisíc Palestinců. Jenže status uprchlíka přechází i na děti a vnuky původních běženců,“ upozornil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

„Tohle je jediná agentura, která problém s uprchlíky nevyřešila, ale zachovala. A dnes jich mají 5,7 milionu,“ uvedl bývalý velvyslanec Izraele při OSN Ron Prosor. „Agentura UNRWA není součástí řešení, ale je součástí problému,“ podotkl. Izrael agenturu OSN dlouhodobě kritizuje.

Kvůli skandálu už pozastavily své příspěvky Belgie, Nizozemsko a Švýcarsko. Loni už to samé udělaly Spojené státy.