V USA propustili asi tři stovky ze 700 zadržených migrantů

Americké úřady ve čtvrtek propustily asi tři stovky z téměř 700 lidí zadržených při masivním zátahu cíleném na migranty pobývající v zemi nelegálně. Při středeční akci ve státě Mississippi skončilo podle vlád Mexika a Guatemaly v rukou imigrační policie a úředníků přibližně 300 občanů těchto dvou zemí, řada dalších byla patrně z jiných latinskoamerických států. Akce kritizovaná opozičními demokraty byla součástí dlouhodobé snahy prezidenta Donalda Trumpa o snížení počtu přistěhovalců pobývajících v USA bez potřebných dokladů.

„Těch tři sta propuštěných bylo propuštěno z vazby,“ řekl stanici BBC mluvčí imigrační a celní policie Bryan Cox, podle něhož budou na svobodě čekat na stání u soudu pro přistěhovalce. Zbylé přibližně čtyři stovky migrantů budou podle něj umístěny v detenčním zařízení.

Řada demokratických politiků zátah kritizovala zejména kvůli tomu, že prý povede k dalšímu odlučování dětí od rodičů, které již v předchozích případech vyvolalo v USA bouřlivé diskuse.

Podle Coxe se úřady budou snažit řešit tyto záležitosti citlivě, když například daly zadrženým možnost telefonicky vyřídit nutnost péče o děti. Školy v okolí podle něj dostaly avízo, že mají úřad informovat o dětech, které by si případně rodiče nevyzvedli.

Trump Mexiku hrozil cly

Trump v červnu Mexiku pohrozil, že pokud nezastaví příliv migrantů do USA, začne zavádět cla na dovoz mexického zboží. Mexiko kvůli tomu souhlasilo s dohodou, která mu poskytla 45 dní na snížení počtu přistěhovalců do Spojených států. Dohoda zároveň předpokládá, že žadatelé o azyl budou z USA vraceni do mexických měst, aby tam vyčkali na výsledek americké azylové procedury.

Teď je podle agentury AP v mexických městech na čekacích listinách pro udělení azylu nebo v pořadnících na slyšení u amerických soudů nejméně 40 tisíc migrantů, převážně ze zemí Latinské Ameriky a Afriky.