Dvojice lupičů si z mexické mincovny odnesla cennosti za miliony. Sejf našli otevřený

Ozbrojenci v mexické metropoli Mexiko City vyloupili sejf federální mincovny. Na místě vzali více než 1500 zlatých pamětních mincí, pamětní hodinky a další cennosti. Vyšetřovatelé mají podezření, že byli do loupeže zapojení i zaměstnanci mincovny. Sejf byl totiž otevřený.

Dva ozbrojení muži podle BBC nejprve v kancelářích odzbrojili ochranku a následně šli k sejfu, kde ukradli mince a další předměty v celkové hodnotě asi 50 milionů pesos (57,4 milionu korun). Lupiče podle policie nahrály bezpečnostní kamery. Z místa loupeže odjeli na motorkách.

Podle listu La Vanguardia vyšetřovatelé pracují s verzí, že byli do loupeže zapojení někteří zaměstnanci mincovny. Podle mexických médií ji někdo vyloupil už loni během probíhající rekonstrukce.

Zlaté mince v hodnotě 50 pesos Mexiko začalo razit v roce 1921 u příležitosti 100. výročí nezávislosti země na Španělsku. Jejich výroba byla v roce 1931 pozastavena, kvůli velkému zájmu ale ražení mincí od roku 1943 pokračovalo. Nyní s nimi obchodují investoři podle toho, jak stoupá nebo klesá jejich hodnota.