Dříve ostuda, dnes klenot. Italská Matera se vypracovala na město kultury i turistů

Hospodářsky strádající jih Itálie dostal novou vzpruhu. Město Matera letos obdrželo titul evropské město kultury. Jako vůbec první v této části Apeninského poloostrova. Uznání dosáhla díky unikátnímu projektu na oživení skomírajícího historického centra.

Ještě v 60. letech byla Matera ostudou Itálie. V jeskynních domcích, ve kterých žilo v otřesných hygienických podmínkách dvacet tisíc lidí, se šířily nemoci.

V poslední době se ale úřadům daří měnit skalní město v klenot. Jeho lesk ještě zvyšuje titul evropské kulturní metropole. „Ukazujeme město, které se chce obnovit a nežít jen svými památkami a minulostí,“ ujišťuje ředitelka projektu Matera, evropské město kultury 2019 Ariane Bieouová.

Události: Z ostudy Itálie se Matera vypracovala na oblíbenou turistickou destinaci (zdroj: ČT24)

Zlom přišel roku 1993, kdy Matera přibyla na seznam kulturního dědictví UNESCO jako jedno z nejdéle nepřetržitě obydlených sídel na světě. Radnice skoupila od státu pozemky a nabídla domy na dlouhodobý pronájem za tisíc eur ročně.

Dokázal z toho vytěžit i místní rodák Gaetano Lionetti. „Během několika let jsme se dostali z tisíce na pět tisíc hotelových lůžek. Navíc sem jezdí hodně turistů na jeden den,“ říká Lionetti, který ve městě provozuje restauraci a cestovní kancelář.

Matera
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Materu chtějí napodobit Palermo i Neapol

Do Matery míří lidé z obřích výletních lodí kotvících v hodinu vzdáleném Bari. Lákají je zákoutí zvěčněná v desítkách filmů, například v Umučení Krista Mela Gibsona. Letos se navíc v ulicích objevily Dalího sochy či divadelní ztvárnění Danteho Očistce. „Účastní se ho každý večer dvě stě až tři sta herců, tedy skoro víc než diváků,“ dodává Ariane Bieouová.

Po desetiletí opovrhované město teď zažívá nebývalý rozmach. Jen za první čtvrtletí přivítala Matera o šedesát procent víc turistů než ve stejném období loni. Roste i zájem o nákup místních nemovitostí.

Úřady letos očekávají na tři čtvrtě milionu návštěvníků. Šedesátitisícová Matera přitom nespoléhá jen na ně. Začalo se dařit i místnímu nábytkářskému průmyslu. Proto se i mnohem větší jihoitalská města, jako jsou Palermo nebo Neapol, snaží od ekonomicky rostoucí Matery něco odkoukat.