Střet gangů v brazilské věznici stál život desítky lidí. Někteří přišli o hlavu

Střet gangů v brazilské věznici. Mrtvých jsou desítky (zdroj: EBU)

Celkem 57 lidí zemřelo při pondělní potyčce znepřátelených gangů v brazilské věznici Altamira. Šestnácti vězňům vzbouřenci uřízli hlavu, ostatní se udusili poté, co byl v cele založen požár, sdělily úřady. Nepokoje trvaly pět hodin. Dva dozorci, které vězni drželi jako rukojmí, už byli osvobozeni. Jde o jednu z nejtragičtějších událostí tohoto typu v novodobé historii země. Brazílie dlouhodobě řeší problémy s přetíženými věznicemi a korupcí.

Během nepokojů členové gangu zvaného Komando třídy A (CCA) podpálili celu, kde byli členové znepřáteleného gangu zvaného Rudé komando. Oheň se pak rychle šířil a řada vězňů se udusila, píše BBC.

Brazilské ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že při hledání viníků spolupracuje se správou státu Pará. Ředitel státní věznice Altamira Jarbas Vasconcelos podle Reuters prohlásil, že vedení káznice nemělo žádné informace o přípravě útoku.

Neobvyklý počet obětí

Vzpoury v brazilských věznicích nejsou ojedinělé, ta nejnovější je však co do počtu výjimečná. V lednu 2017 zemřelo ve věznici Anísio Jobim ve městě Manaus na severozápadě Brazílie 56 vězňů rovněž po střetech dvou znepřátelených gangů, které měly zřejmě spor o kontrolu nad obchodem s drogami ve věznici.

Tehdy místní média psala, že jde o druhou nejhorší vzpouru vězňů v dějinách Brazílie co do počtu mrtvých. Nejvíce obětí si vyžádaly nepokoje ve věznici Carandiru v Sao Paulu v roce 1992, při jejichž potlačování vojenskou policií zemřelo 111 vězňů.

Přeplněné cely, válka gangů a málo peněz

Příčin, proč dochází k rebeliím, je celá řada. Brazilské věznice jsou přeplněné a někteří místní dozorci jsou zkorumpovaní, takže mezi vězně se dostávají drogy i zbraně. Brazílie patří k zemím s největším počtem vězňů, celkem je tam nyní za mřížemi na 727 tisíc trestanců, přitom kapacita tamních věznic je asi 370 tisíc míst.

Také věznice ve města Altamira, kde vypuklo násilí, byla přeplněná. Její kapacita je dvě stě vězňů, za mřížemi jich tam ale bylo více než tři sta, podle některých zdrojů dokonce 372.

Policejní hlídka u věznice Altamira
Zdroj: Bruno Santos/Reuters

Dalším problémem jsou časté potyčky mezi znepřátelenými gangy. Brazilským věznicím navíc chybějí peníze. Špatně placení a nedostatečně vyškolení strážci pořádku pak mnohdy čelí přesile vězňů, kteří nemají co ztratit, připomíná BBC.