Rozsáhlý požár u Šibeniku se hasičům daří zvládat i díky dešti. Českých turistů se nedotkl

Chorvatským hasičům se v noci na neděli podařilo lokalizovat rozsáhlý požár, který vypukl v sobotu po poledni nedaleko turistického letoviska Šibenik oblíbeného i českými turisty – těch se podle ministerstva zahraničních věcí a Asociace cestovních kanceláří nedotkl. Oheň sice stále hoří, ovšem již neohrožuje obydlené oblasti u vesnice Bilice, která leží severně od města.

Během noci, kdy s požárem bojovaly na dvě stovky hasičů a 50 vojáků, úřady nemusely přikročit ke klasické evakuaci. Jak píší místní média, nejsou hlášena ani vážná zranění, lehčí zranění utrpěli čtyři hasiči.

Podle českého ministerstva zahraničí a Asociace cestovních kanceláři se požár nedotkl českých turistů v oblasti. Delegáti CK jsou ve spojení s místní policií.

„V souvislosti s požárem poblíž chorvatského turistického letoviska Šibenik se na český zastupitelský úřad žádný český občan s žádostí o pomoc neobrátil a dle aktuálních informací ani není žádný český občan zraněn,“ sdělil mluvčí ministerstva zahraničí Robert Řehák.

„Kvůli dýmu byla na určitou dobu uzavřena dálnice u Šibeniku, a proto doporučujeme sledovat aktuální dopravní zpravodajství. Prognózy na uhašení požáru jsou dobré, protože se očekává déšť a hasiči ráno v neděli oznámili, že oheň mají pod kontrolou,“ doplnil.

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež řekl, že českých turistů se zatím požár nedotkl, jde ovšem i o to, jakým směrem povane vítr, neboť situaci mohou zkomplikovat zplodiny z ohně. „Delegáti jsou ve spojení s místní policií, která by je varovala, a kdyby došlo k nějakým evakuacím, tak by to delegáti řešili na místě,“ řekl Papež.

Hlavní chorvatská dálnice je otevřená od čtyř ráno, ale místy je omezená rychlost

Hlavní chorvatská dálnice A1, po které k moři míří většina turistů, se otevřela kolem čtvrté hodiny v neděli ráno, v místech požárů je ale kvůli dýmu omezená rychlost. Nadále zůstávají uzavřeny některé menší silnice ve vnitrozemí. Do boje s největším letošním požárem v Dalmácii vyrazili místním hasičům na pomoc také jejich kolegové z ostatních částí Chorvatska včetně metropole Záhřebu.

Proti ohni v sobotu zasahovala i požární letadla, v neděli ráno ale musela kvůli silnému větru a oblačnosti zůstat na letištích, změna počasí na druhou stranu hasičům pomohla. Po několika dnech, kdy panovala velká vedra, totiž přinesla i dlouho očekávaný déšť, který pomáhá hasit.

Během noci se podařilo ochránit prakticky všechny ohrožené domy, jen na jednom z nich začal hořet krov, který ale hasiči brzy uhasili. „V tomto okamžiku už není ohroženo vůbec nic, ani jedna budova,“ řekl v neděli ráno chorvatské agentuře Hina velitel zasahujících hasičů Damir Dukić.

Podle jeho slov se nemuselo přikročit ani ke klasické evakuaci, lidé jen spolu s policisty čekali u svých domů, jestli se hasičům podaří ochránit jejich majetek a v případě nutnosti byli připraveni odejít.

Požár, který vypukl uprostřed turistické sezony, podle místních představitelů spálil zhruba 900 hektarů převážně travnatého porostu a borového lesa. Turisty ale tentokrát přímo neohrozil, na rozdíl od situace před dvěma týdny, kdy hasiči kvůli požáru v borovém lese na chorvatském ostrově Pag evakuovali na 10 tisíc lidí. Oheň tehdy ohrožoval kluby a diskotéky nedaleko letoviska Novalja.

Chorvatské pobřeží, které je dlouhodobě nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů, lesní požáry o prázdninách sužují často. V čerstvé paměti zůstávají  zejména ty z roku 2017, nejhorší za mnoho let, kdy o prázdninách prakticky nebylo týdne bez velkého požáru.