Vysoké teploty v Evropě ustupují, na západě Německa výheň trvá

Po čtvrtku, kdy teplota v Německu dosáhla rekordních 42,6 stupně Celsia, se v pátek mírně ochladilo, i tak ale teplota třetí den v řadě překonala 40stupňovou hranici. V Británii v pátek naměřili 38,7 stupně a pokud údaj meteorologové potvrdí, bude to absolutní teplotní rekord. Výrazně chladněji je už naopak ve Francii, ale také v Belgii či Nizozemsku.

Světová meteorologická organizace (WMO), která pracuje pod záštitou OSN, je znepokojena čtvrtečním horkem, které v evropských zemích překonalo dosavadní teplotní rekordy ne o desetiny, ale rovnou o několik stupňů.

Mluvčí WMO Clare Nullisová ho označila za naprosto neuvěřitelné a organizace se obává dopadů vedra na Grónsko, kam nyní horký vzduch proudí, neboť stav ledové pokrývky by se mohl přiblížit historickému minimu z roku 2012, nebo ho dokonce překonat. 

Po čtvrtečním rekordu, který byl naměřen v Lingenu na severozápadě Německa, nabídla DWD na Twitteru alternativu ke stupňování přídavného jména horký – po druhém stupni horčejší by jako třetí stupeň mělo následovat Německo. DWD dodala, že čtvrtek se zapsal do meteorologické historie.

Teplotní statistiky se ale v Německu měnily i v pátek. V Tönisvorstu nedaleko nizozemské hranice naměřili 40,4 stupně, a čtyřicetistupňová hranice tak byla v Německu pokořena poprvé v dějinách měření třetí den v řadě.

Vysoké teploty v pátek panovaly především v západní části Německa, kde již po osmé hodině ranní bylo 28 stupňů Celsia. Teplota naměřená v Tönisvorstu sice čtvrteční absolutní rekord pro Německo nepřekonala, je ale rekordní teplotou pro spolkovou zemi Severní Porýní Vestfálsko. O víkendu už by se mělo na celém území Německa ochladit a na jihozápadě hrozí bouřky. 

Tropická vedra trápila během pátku také Velkou Británii, měřicí stanice v univerzitní botanické zahradě v Cambridgi zaznamenala teplotu 38,7 stupně. Pokud se po kontrole tato hodnota potvrdí, šlo by o absolutní teplotní rekord pro Británii. Dosud bylo nejvyšší naměřenou teplotou 38,5 stupně ze srpna 2003. Ověřování údaje podle meteorologů potrvá několik dní. 

V Paříži lidé přivítali déšť s jásotem

Výraznější ochlazení si naopak užívají ve Francii, po čtvrtečních rekordech spadly v pátek teploty na západě země na pouhých dvacet stupňů a k tomu přišel déšť. Ten ochladil i Paříž, kde ho obyvatelé přivítali s jásotem. V pátek ve francouzské metropoli bylo okolo třiceti stupňů a v sobotu bude dokonce jen 21, což bude o polovinu méně, než kolik zde teploměr ukazoval ve čtvrtek.  

„Už včera večer poskytly částečnou úlevu bouřky a kratičký déšť a teploty dnes jsou o něco nižší a zítra nastane ještě větší pokles teplot zejména od západu,“ uvedl v pátek z Paříže zpravodaj ČT Jan Šmíd s tím, že v horku odložili členové francouzské vlády odjezd na dovolenou. „Nedovolili si odjet někam pryč k moři, ale zůstali tady,“ řekl Šmíd.

V Paříži po horkém dni přišlo ochlazení (zdroj: ČT24)

Půda ve Francii je nicméně vysušená, což se projevilo na polních požárech. Hasiči v pátek oznámili, že požáry ve čtvrtek zničily zhruba 6500 hektarů polí a lesů. Většinu požárů se do pátku podařilo uhasit. 

Horká vlna pro Skandinávii

Varování před horkem naopak pro pátek vydal švédský hydrometeorologický ústav SMHI. Třicítky, které jsou na tuto skandinávskou zemi nezvyklé, podle SMHI panovaly nejen na jihu v Halmstadu či Göteborgu, ale také na severu v Jokkmokku.

Až ke třiceti stupňům vystoupala teplota také v sousedním Finsku, což finskou televizi YLE inspirovalo k reportáži o teplotách v bytech. Ve svém příspěvku YLE uvedla, že pokud v bytě teplota přesáhne 32 stupňů Celsia, mají nájemníci nárok na až dvacetiprocentní slevu činže. Riitta Kokkiová z asociace pronajímatelů k tomu ale poznamenala, že za svou třicetiletou praxi o takovém případu nikdy neslyšela.

Finská policie varovala řidiče před žíznivými losy, kteří bloumají po lesích a hledají nové zdroje vody, neboť jejich dosavadní napajedla kvůli vedrům vysychají. To se podle policie očividně projevilo na počtech automobilových nehod s losy, kterých se za minulý týden stalo 140.

„Nepamatuji si, že bychom někdy v červenci měli tolik nehod,“ prohlásil Marko Luotonen z policejního oddělení pro jihozápadní Finsko. Los, který je největším zvířetem žijícím ve Finsku, je znám tím, že se rád chladí v jezerech. Policie proto ve svém varování zdůraznila, aby se lidé k plavajícím zvířatům nepřibližovali, neboť by je to stresovalo a mohla by se i utopit.

V Rakousku uvěznil sesuv půdy desítky lidí

Extrémní počasí postihlo v jiné podobě také Rakousko. Zatímco střední Evropa zažívala rekordní vedra, některé části Tyrolska trápily lijáky s krupobitím.

Osm desítek lidí muselo nuceně strávit noc na pátek na horské chatě v rakouské spolkové zemi poté, co sesuv půdy zasypal přístupovou cestu v údolí. Svah se v místě utrhl ve čtvrtek večer.

Sesuv půdy postihl dolinu Kaunertal v Ötztalských Alpách, postižena byla oblast v šířce až 400 metrů. Na některých místech výška závalu dosáhla čtyři metry.

Úřady se obávaly, že pod vrstvou zeminy a kamení mohli zůstat chodci i lidé v autech. Do záchranné operace, která musela být večer kvůli bouřce přerušena, se zapojili i záchranáři se psy a vrtulníky. Policie v pátek pátrání odvolala s tím, že pod závalem nikdo není. Mezitím se naplno rozběhly odklízecí práce.