Hormuzský průliv není místo pro zábavu, buďte rádi, že ho střežíme, vzkázal Západu íránský prezident

Svět by měl být podle íránského prezidenta Hasana Rouháního vděčný, že revoluční gardy hlídají bezpečnost v Hormuzském průlivu. Není to „místo pro zábavu“ ani pro „hrátky s mezinárodními pravidly“, zdůraznil. Írán prý propustí britský tanker, pokud Londýn učiní to samé u íránského tankeru v Gibraltaru. Rouhání také pohrozil Washingtonu odvetou, pokud americké drony opět naruší íránský vzdušný prostor.

Pokud Velká Británie skončí se „špatnými kroky“ v Gibraltaru, stejně se zachová také Írán, prohlásil Rouhání. Podle Londýna měl zadržený íránský tanker namířeno do Sýrie, čímž porušil unijní sankce proti Damašku. Teherán to popírá.

Po sérii výhrůžek pak Írán zadržel v Hormuzském průlivu tanker plující pod britskou vlajkou, který podle něj porušoval mezinárodní námořní právo. A to zase odmítá Londýn. Majitel lodi - společnost Stena Bulk - ve středu navázal s kapitánem spojení a zjistil, že posádka je v pořádku a spolupracuje s Íránci na palubě.

Íránský prezident nyní označil zadržení britského plavidla za „precizní a profesionální“ akci. „Svět by měl být vděčný, že revoluční gardy střeží bezpečnost v Hormuzském průlivu,“ konstatoval Rouhání s tím, že Írán je zároveň „ochráncem“ dalšího průlivu Báb al-Mandab (mezi Jemenem a africkým Džibutskem). Obě oblasti jsou klíčové pro světový obchod s ropou.

Teheránu se nelíbí plán evropské námořní mise

Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt v pondělí oznámil, že Spojené království chce vytvořit mezinárodní pozorovací misi na ochranu námořní dopravy, která zajistí bezpečnou plavbu Hormuzským průlivem. Íránský viceprezident Eshák Džahángírí k tomu poznamenal, že by takový krok vedl k destabilizaci oblasti.

Rouhání ve středu varoval Američany, že pokud naruší íránský vzdušný prostor další drony, setkají se se stejnou reakcí jako minule, kdy Teherán jeden ze strojů sestřelil. USA nově tvrdí, že později v odvetě sestřelily hned dva íránské bezpilotní letouny, islámská republika to ale popřela a tvrdí, že jí žádný dron nechybí.

90’ ČT24 - Hormuzský průliv: incidenty a zájmy mocností (zdroj: ČT24)

Írán je připraven na „spravedlivé“ rozhovory

Teherán podle Rouháního nevyhledává napětí s evropskými zeměmi. Neplnění závazků vyplývajících z jaderné dohody z roku 2015 je podle něj dočasné – pokud budou své závazky plnit ostatní signatáři, začne je naplno plnit také Írán.

Od smlouvy loni odstoupily Spojené státy a evropské země nyní hledají cestu, jak ujednání zachránit. Šéf Bílého domu by chtěl s Teherán vyjednat novou smlouvu, dle jeho slov spravedlivější.

Írán ale žádá v první řadě zrušení sankcí, což Washington odmítá. „Dokud zodpovídám za výkonné povinnosti této země, budeme připraveni na spravedlivé, legální a upřímné rozhovory s cílem vyřešit problémy,“ uvedl na svém webu Rouhání. „Zároveň ale nejsme připraveni se ve jménu rozhovorů vzdát,“ doplnil.