Díky, že jsem mohla sloužit zemi ambicí a příležitostí, rozloučila se Mayová s Downing Street 10

Loučení Theresy Mayové s postem britské premiérky a sídlem v Downing Street 10 (zdroj: ČT24)

Končící britská premiérka Theresa Mayová se rozloučila se svým dosavadním úřadem. Při svém odchodu z Downing Street 10, kde ji střídá její nástupce Boris Johnson, popřála nové vládě mnoho úspěchů a zamířila za královnou. Do jejích rukou odevzdala svou demisi. Za bezprostřední prioritu označila odchod Británie z Evropské unie takovým způsobem, který je dobrý pro celou zemi.

„Jejich úspěchy budou úspěchy naší země a já doufám, že jich bude mnoho,“ vzkázala Johnsonovi a jeho vznikajícímu kabinetu odcházející premiérka. Její projev pak na chvíli přerušil výkřik „Zastavte brexit!“ od demonstranta před branami Downing Street, načež Mayová reagovala slovy: „Myslím, že nikoli.“

Theresa Mayová se za účasti novinářů a pracovníků premiérského sídla loučí s Downing Street 10
Zdroj: EBU

Na závěr proslovu poděkovala svým kolegům v kabinetu, v parlamentu či v úřadu vlády a také vyslovila dík britským občanům za to, že jí „dali možnost sloužit“. „Toto je země ambicí a příležitostí,“ dodala, přičemž vyjádřila naději, že každá britská dívka si nyní uvědomuje, že může dosáhnout čehokoli.

Možná i vám vypršel čas v čele strany, vyzvala při loučení Mayová Corbyna

V krušné atmosféře už předtím proběhly poslední interpelace členů britského parlamentu na ni. Mayová řekla po poledni britským zákonodárcům, že bude pokračovat ve svém volebním obvodě a že ráda předává vládu nástupci, který se zavázal dotáhnout britský odchod z Unie a vytvářet pro zemi „světlou budoucnost“.

Šéf opozičních labouristů Corbyn při interpelacích vzdal „úctu k veřejné službě“ paní Mayové, ale kritizoval její neúspěchy v ekonomice, nárůstu bezdomovectví a brexitu. Zeptal se, zda by se k němu připojila „v boji s bezohlednými plány jejího nástupce“.

Poslední interpelace na Theresu Mayovou v britském parlamentu (zdroj: ČT24)

Jako odpověď končící britská premiérka uvedla, že odchází s řadou úspěchů za sebou. Jmenovala vylepšení školství i vyšší zaměstnanost. „Politika se nedělá kvůli výměnám na pozicích, ani výmluvným projevům nebo titulkům v médiích,“ řekla. „Její podstatou je rozdíl, který každý den vytváříme pro život lidí v této zemi,“ dodala.

Při svém rozloučení prohlásila směrem ke Corbynovi: „Jako předsedkyně své strany jsem přijala, když vypršel můj čas. Možná by měl zvážit, zda neudělat totéž.“

Pád kvůli brexitu

Mayová se pod tlakem spolustraníků rozhodla oznámit odchod z funkce v květnu. Učinila tak poté, co se třikrát neúspěšně pokusila přesvědčit britský parlament, aby podpořil připravenou dohodu Londýna se zbytkem Evropské unie o podmínkách brexitu.

Ačkoli po úvodní historicky vysoké porážce při hlasování Dolní sněmovny se při dalších dvou pokusech skóre premiérky zlepšovalo, kvůli vytrvalému odporu části vládních konzervativců i opozičních labouristů nakonec svou snahu vzdala.

V úterý slíbila Mayová podporu novému premiérovi. „Mnohokrát blahopřeji Borisi Johnsonovi ke zvolení lídrem Konzervativní strany – musíme nyní pracovat společně, abychom uskutečnili brexit, který prospěje celému Spojenému království, a abychom udrželi Jeremyho Corbyna mimo vládu. Z poslanecké lavice budete mít mou plnou podporu,“ vzkázala svému nástupci.