Moskva prý informovala Soul o poruše svých bombardérů. Oficiální omluva se nekoná, zní z Ruska

Rusko prý sdělilo Jižní Koreji, že jeho armádní letoun, po němž jihokorejská letadla v úterý vypálila výstražné výstřely, se v „nezamýšleném prostoru“ ocitl kvůli poruše. Den po incidentu to oznámila jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na informaci prezidentské kanceláře v Soulu. Ruské ministerstvo obrany původně jihokorejskou verzi o narušení vzdušného prostoru ruským letadlem popřelo. Nyní ruské velvyslanectví zdůraznilo, že se oficiálně neomluvilo.

Informaci o „poruše zařízení“ ruského vojenského letadla podle agentury Jonhap předal činiteli jihokorejského ministerstva obrany představitel ruské armády. Řekl mu, že ruské ministerstvo obrany incident prošetří a podnikne nezbytné kroky. 

Ruské úřední zdroje zatím tuto jihokorejskou informaci nepotvrdily. „Zaznamenali jsme zprávy v jihokorejských médiích, které citují údajné výroky vojenského přidělence. Hodně z toho neodpovídá skutečnosti. Ruská strana nevyjádřila oficiální omluvu,“ uvedl mluvčí ruského velvyslanectví v Soulu podle ruskojazyčného webu stanice BBC.

Čína ve středu oznámila, že lety byly součástí plánu strategické spolupráce obou zemí. Stroje prý jihokorejský vzdušný prostor nenarušily. Podobně velitel ruského dálkového letectva generál Sergej Kobylaš prohlásil, že ruské bombardéry nenarušily vzdušný prostor Jižní Koreje ani Japonska. Byly podle něj nejméně 25 kilometrů daleko.

Jižní Korea obvinila z porušení svého vzdušného prostoru dva čínské bombardéry H-6 a dva ruské letouny Tu-95MS. Podle úterního prohlášení mluvčího jihokorejské armády nejprve vletěly do takzvaného identifikačního pásma protivzdušné obrany východně od Korejského poloostrova. 

Následně jedno letadlo proniklo i přímo do vzdušného prostoru Jižní Koreje, jejíž armáda okamžitě vyslala do vzduchu stíhačky F-15 a F-16. Ty pak vypálily 80 varovných výstřelů a deset takzvaných flér, tedy klamných cílů ke zmatení infračervených čidel pro navádění protiletadlových raket.

Rusům a Číně mohlo jít o reakci, míní experti

Jihokorejští analytici se domnívají, že se ruská a čínská letadla pokoušela narušením identifikačního pásma protivzdušné obrany a vzdušného prostoru Jižní Koreje získat údaje o komunikaci mezi Soulem, Washingtonem a Tokiem a zjistit, jak na incident tyto země zareagují.

Je podle nich možné, že tyto lety souvisely i s tím, že v Soulu byl právě na návštěvě poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost John Bolton, uvedla agentura Interfax.

„Čínsko-ruské vztahy, demonstrované v armádních cvičeních, se rozvíjely v poslední dekádě v celé řadě vojenských oblastí – na zemi, ve vzduchu, v kybernetické oblasti a ve vesmíru. Základním cílem je ukázat sílu strategické konvergence v soutěžení se Spojenými státy a jejich spojenci, zvlášť v jižní Asii,“ uvedl analytik S. Rajaratnam School of International Studies v Singapuru Michael Raska.

„Současně japonsko-jihokorejské vztahy jsou na tom nejhůř za celé desetiletí a načasování incidentu by nemělo nikoho překvapit. Jak Čína, tak i Rusko chtějí oslabit americká spojenectví a podkopat tak moc a vliv USA v regionu,“ dodal Raska.