OBRAZEM: Loňský požár v Řecku zabil 102 lidí. Způsobil ho muž, který pálil zahradní odpad

Celkem 102 lidských životů si podle řeckých médií vyžádal lesní požár, který loni 23. července severovýchodně od Athén pronikl do obytné zástavby. Ohnivá fronta sešla ze svahů pohoří Pendeli na východním pobřeží oblasti Attika, která zahrnuje i řecké hlavní město. Plameny nejhůř zasáhly letovisko Mati.

Oheň podle svědků přišel náhle, neboť se kvůli velkému suchu a silnému větru šířil velmi rychle. Řadu lidí tak zachránil jen skok do moře a plavání co nejdál od břehu.

Jiní prchli na pláže a skalnaté pobřeží, odkud je zachraňovali na svých lodích rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté s nafukovacími čluny. Přes moře se z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně sedm set lidí.

„Měli jsme štěstí. Projeli jsme místy, kde uhořelo 29, 30 lidí,“ uvedl Nikos Karagiannis, který před rokem na poslední chvíli zachránil život sobě a své ženě. Z jeho domu v řeckém Mati zbyly jen zdi a krb.

Mnoho lidí nestačilo utéct a uhořeli, nebo se udusili. Lokální úřady i vláda čelily kritice, že včas nevarovaly obyvatele před blížícím se ohněm a neprovedly rychlou evakuaci.

Sedm měsíců po požáru, který byl jedním z nejtragičtějších v řeckých dějinách, si obvinění ze zabití, těžkého ublížení na zdraví či žhářství z nedbalosti vyslechlo dvacet lidí. Kromě představitelů samosprávy, zástupců úřadu civilní ochrany a hasičů je mezi nimi také jeden obyvatel, který pálil zahradní odpad a rozsáhlý požár tím způsobil.

Obnovu brzdí byrokracie

Obyvatelé zasažených oblastí cítí rozčarování z nekonečné byrokracie. „Dodnes jsme nezískali povolení k rekonstrukci, až pak můžeme dostat slíbené odškodné,“ postěžoval si Karagiannis.

Řecká vláda na odklizení trosek a rekonstrukci vyčlenila v přepočtu téměř čtyři miliardy korun. Práce na obnově jsou ale ve skluzu. „Jsme připraveni rekonstruovat, procedura ale ještě ani nezačala. Obnovit kompletně zničená místa potrvá tři až čtyři roky,“ poznamenal starosta obce Rafina Evangelos Bournos.

Místní hasiči mají k dispozici kamery, které je mají varovat před dalšími požáry. Lepším vybavením se mohou pochlubit dobrovolní hasiči z Mati, kteří dostali peníze a techniku po tragédii darem od německých firem a kolegů.

Události ČT: Rok od tragických požárů v Řecku (zdroj: ČT24)