Írán tvrdí, že zadržel 17 špionů CIA. Smyšlená zpráva, prohlásil Trump

Írán údajně zadržel špiony, kteří pracovali pro CIA (zdroj: ČT24)

Írán tvrdí, že zadržel 17 špionů, kteří podle něj pracovali pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA). S odvoláním na tamní média o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Íránská polooficiální agentura Fars s odkazem na představitele ministerstva pro zpravodajské služby uvedla, že někteří ze zatčených byli odsouzeni k smrti. Šéf Bílého domu zprávu kategoricky odmítl.

Írán koncem června popravil bývalého zaměstnance letecké společnosti podřízené ministerstvu obrany, který byl obviněn ze špionáže pro CIA. V jeho bytě se podle íránských médií našly kompromitující dokumenty a špionážní vybavení. 

Zda současné zatýkání s červnovým případem souvisí, podle Reuters není jasné. Podle íránských úřadů bylo 17 lidí zadrženo na konci března. Úřady rovněž zveřejnily snímky údajných agentů CIA, kteří byli se zatčenými ve spojení.

Zpravodaj ČT Vostal k britsko-íránské roztržce (zdroj: ČT24)

Jen další lži, tvrdí Trump

Americká tajná služba se dosud k případu nevyjádřila. „Zpráva o zadržení špionů CIA Íránem je naprosto falešná. Nula pravdy. Jen další lži a propaganda (jako to, že jsme sestřelili svůj vlastní dron), které vytáhl náboženský režim, jenž se hroutí a nemá ponětí co dělat,“ reagoval Trump na Twitteru. 

Později během přijetí pákistánského premiéra Imrana Chána v Bílém domě prezident prohlásil, že má stále menší chuť uzavřít s Íránem dohodu. Situace se podle Trumpa může „vyvíjet kterýmkoli směrem“.

Zatčení podle Teheránu pracovali v soukromém sektoru a měli přístup k citlivým informacím v oblastech ekonomiky, jaderné energetiky, infrastruktury, armády a kybernetické bezpečnosti.

Írán a Spojené státy přerušily diplomatické styky krátce po revoluci z roku 1979, když íránští revolučně naladění studenti zaútočili na americkou ambasádu v Teheránu a na 444 dní zadrželi jako rukojmí 52 Američanů.

Vztahy mezi oběma zeměmi se ještě více vyostřily loni, když Spojené státy odstoupily od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a znovu proti islámské republice zavedly sankce.