U Atén udeřilo silné zemětřesení. Lidé prchali z výškových budov, ženu zranila padající omítka

Řecko zasáhlo krátké, ale relativně silné zemětřesení. Podle zpravodajů Reuters brzy následovaly další otřesy. V některých částech Atén vypadl proud. Lidé vybíhali na ulici, v rychlosti se evakuovaly výškové budovy i některé zastupitelské úřady. Podle informací řeckých médií citovaných BBC utrpěl zranění nejméně jeden člověk. Ženu lehce zranila padající omítka. Podle českých cestovních kanceláří v dané oblasti jejich klienti nejsou, většina jich tráví dovolenou na řeckých ostrovech.

Ohnisko prvního zemětřesení, které trvalo asi 15 vteřin, bylo 22 kilometrů severozápadně od Atén v hloubce 12 kilometrů, sdělila evropská agentura pro sledování zemětřesení EMSC. Americký geologický ústav USGC otřesy vyhodnotil na 5,3 stupně. „Bylo silné, ale naštěstí krátké,“ prohlásil jeden ze svědků. 

Otřesy způsobily výpadky elektrického proudu a telekomunikačních sítí, informují místní média. Hasiči museli vyprostit asi deset lidí, kteří zůstali uvězněni ve výtazích. Otřesy zaznamenala v přímém přenosu ze studia státní televize ERT.

Jedna žena byla lehce zraněna padající omítkou, když se zhroutila jedna z prázdných budov ve městě, uvedla podle BBC řecká média. Další budovy byly poškozeny. Úřady vyzvaly obyvatele ke klidu, podle šéfa agentury na ochranu před zemětřesením jsou budovy postaveny tak, aby odolaly i silnějším otřesům.

První otřesy byly velmi silné, sám jsem je pocítil, když se se mnou zatřáslo zaparkované auto, ve kterém jsem seděl. Lidé, kteří poblíž seděli na židlích, z nich vyskočili. Nejcitelnější byly otřesy na severozápadě Atén a také v centru. V mnoha částech nefunguje telefonické spojení, došlo i k výpadkům elektřiny. Budovy ale vydržely, musejí splňovat přísné předpisy.
Thomas Kulidakis
spolupracovník ČT pro Balkán

Varování pro Čechy

Řecko hojně navštěvují Češi, kteří už dostali varování od české diplomacie. „Posíláme zprávu SMS o zemětřesení v informačním systému Drozd s žádostí, aby čeští občané dbali pokynů místních úřadů a pokud možno nevstupovali do budov,“ řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Štichová.

Podle informací Černínského paláce evakuovaly kvůli zemětřesení své zastupitelské úřady v řecké metropoli některé země, například Finsko, Británie, Dánsko a Irsko. Český zastupitelský úřad k tomuto opatření zatím nepřistoupil.

České cestovní kanceláře nabízejí k pobytům v řeckých destinacích většinou ostrovy, nikoliv pevninu. „Od lokálních partnerů máme potvrzeno, že na řeckých ostrovech je vše v naprostém pořádku a zemětřesení zde nezaznamenali,“ řekla mluvčí Blue Style Jana Ondrejechová.

Také cestovní agentura Invia, která přeprodává zájezdy většiny velkých cestovních kanceláří, nemá v systému v současnosti v Athénách žádného klienta. „Specializujeme se hlavně na zájezdy po řeckých ostrovech,“ uvedla její mluvčí Andrea Řezníčková. Podobně se vyjádřili i zástupci CK Fischer a Alexandria.

První velké zemětřesení za dvacet let

Panují obavy, že otřesů bude víc. EMSC zaznamenal už dvě vlny následných otřesů o síle 4,4, 3,2 a 3,6 stupně. Zemětřesení jsou v Řecku velmi častá, v hlavním městě však udeřilo naposledy v roce 1999. Tehdy otřesy o síle 5,9 stupně zabily 143 lidí a poničily desítky tisíc budov.