V Hongkongu roste počet sebevražd. Může za to i současná politická krize

Události ČT: V Hongkongu roste počet sebevražd (zdroj: ČT24)

Odborníci varují, že napětí v Hongkongu způsobuje psychické problémy čím dál většímu počtu obyvatel. Dokládají to častějším výskytem sebevražedného chování. Podle odborné studie má sklony k depresi každý desátý obyvatel. Demonstrace proti extradičnímu zákonu neustávají a o víkendu vedly k dalším střetům s policií. Některá média navíc tvrdí, že se chystá zavedení výjimečného stavu, což ale vláda odmítá.

Barvou hongkongských protestů je černá. Vyjadřuje smutek za upadající demokracií, ale také za ty, kteří si vzali životy a jako důvod uvedli extradiční zákon. První člověk skočil z budovy v místě demonstrací. Následovaly další tři sebevraždy a několik pokusů. „Mladí lidé jsou frustrovaní a zklamaní. Vyjdou do ulic, a přesto vláda neodpovídá. Celá společnost z toho má negativní pocity,“ popisuje ředitel Centra pro výzkum a prevenci sebevražd Paul Yip.

Hongkongská vláda navrhla extradiční zákon v červnu. Návrh ovšem vyvolal obavy, že lidé vydaní do Číny by tam mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům. Správkyně částečně autonomní čínské provincie nedávno prohlásila, že návrh je mrtvý, lidé jí však nevěří a obávají se, že se platnost zákona jen odsunula.

Tísňové linky hlásí zvýšený počet volání o pomoc a psychiatři a sociální pracovníci mluví o krizi duševního zdraví. Vyzývají proto vládu, ať konečně vezme veřejnost na vědomí a ukončí politické fiasko. „Na začátku června jsme obdrželi 75 hovorů. Předtím – v březnu, květnu to bylo jednomístné číslo. Něco takového se v Hongkongu nikdy dřív nestalo,“ dokládá Clarence Tsang, ředitel organizace pro prevenci sebevražd Samaritan Befrienders.

Obyvatelé Hongkongu nikdy nebyli tak ustaraní jako teď. Podle odborné studie má sklony k depresi každý desátý. Někteří mladí lidé říkají, že nemají co ztratit a jsou připravení se obětovat. Extradiční zákon je spouštěč, ale důvody mají daleko hlubší kořeny, například velké nároky ve školách a v rodinách. Kdo nestuduje univerzitu, ten je považován za zkrachovalou existenci.

Vyhlídky na uplatnění jsou přitom mlhavé – nezaměstnanost mezi mladými je vysoká. „Mají pocit, že život v Hongkongu neskýtá naději, i kdyby extradiční zákon pozastavili. Nemohou si dovolit koupit vlastní byt, nemají slušný příjem na živobytí a ještě je vláda zklamala,“ vysvětluje jeden z demonstrantů jménem Ting. Přes sociální sítě se navíc zprávy o sebevraždách rychle šíří a mrtví se idealizují jako  mučedníci. Proto hrozí, že je napodobí další mladí lidé.