Británie posílá k Perskému zálivu další válečnou loď, eskalaci situace kolem Íránu ale odmítá

Londýn kvůli rostoucímu napětí v Perském zálivu oznámil, že do oblasti vysílá druhou válečnou loď, aby „zajistila svobodnou plavbu“. Ministr zahraničí Jeremy Hunt nicméně ujistil, že země si nepřeje situaci kolem Íránu eskalovat. Teherán zase Británii znovu vyzval, aby propustila jeho tanker, který minulý týden zadrželo u Gibraltaru britské námořnictvo kvůli podezření, že navzdory evropským sankcím veze ropu do Sýrie.

Británie ve čtvrtek informovala, že tři íránské lodě se ve středu v Hormuzském průlivu pokusily zadržet britský tanker. Ten se pohyboval v Perském zálivu, když k němu připluly lodě elitních íránských revolučních gard.

Íránci podle amerických zdrojů nařídili tankeru, aby změnil kurz a zastavil v nedalekých íránských vodách. Fregata britského námořnictva, která tanker doprovázela, namířila na Íránce zbraně a slovně je varovala, aby se stáhli, což udělali. Írán ale následně takovou interpretaci událostí odmítl.

Nyní Londýn oznámil, že kvůli rostoucímu napětí v Perském zálivu vysílá do oblasti válečnou loď HMS Duncan. Ta se v následujících dnech připojí k lodi HMS Montrose, která už v oblasti je.

Teherán mezitím dál naléhá na Londýn, aby propustil jeho tanker, který britské námořnictvo  zadrželo u Gibraltaru minulý týden.

„Toto je nebezpečná hra, která bude mít následky – právní argumenty pro zadržení nejsou platné… propuštění tankeru je v zájmu všech zemí,“ uvedl mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. Zopakoval přitom, že Británie jednala na popud Spojených států. Gibraltar, který je britským zámořským územím s částečnou vnitřní samosprávou, slova mluvčího ale odmítl.

„Veškerá relevantní rozhodnutí v této záležitosti byla učiněna jen v přímém důsledku toho, že vláda Gibraltaru měla dost důvodů se domnívat, že plavidlo porušuje platné sankce EU proti Sýrii,“ uvedl šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo. Supertanker podle něj vezl 2,1 milionu barelů lehké ropy. 

Policie na Gibraltaru ve čtvrtek zatkla kapitána a prvního palubního důstojníka íránského tankeru, v pátek oznámila zadržení dalších dvou členů posádky. „Všichni čtyři muži jsou indické národnosti a mají zaručenu veškerou právní podporu,“ sdělila policie v prohlášení. Podle agentury Reuters nebylo proti nikomu z nich vzneseno obvinění. 

Poslední rok napětí eskaluje

Od loňského roku se stupňuje napětí mezi USA a Íránem. Americký prezident Donald Trump totiž loni v květnu oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Evropští signatáři – Francie, Británie a Německo – postup Spojených států kritizovali a vyjadřovali úmysl dohodu zachránit. Zároveň se ovšem stejně jako USA obávají íránského raketového programu a aktivit v regionu, kde Teherán politicky a vojensky podporuje své spojence zejména v Sýrii a Jemenu.

Washington následně na Teherán uvalil nové sankce, které mimo jiné omezují možnosti Íránu obchodovat s ropou. Teherán v uplynulých týdnech začal části dohody vypovídat a vzkázal ostatním signatářům, že v tom bude pokračovat, pokud nepodniknou kroky ke zmírnění dopadu amerických sankcí na Írán. Na ultimátum, které jim k tomu Teherán dal, ostatní signatáři nereagovali.