Bourbon vytekl do řeky Kentucky a zahubil tisíce ryb

Bourbon, který před týdnem během požáru skladu palírny Jim Beam v americkém státě Kentucky unikl do stejnojmenné řeky, usmrtil tisíce ryb. Podle agentury UPI to tvrdí tamní úřady. Požár zničil devět milionů litrů americké whiskey, většina shořela.

Ochránci přírody v Kentucky tento týden napsali na Twitteru, že stále objevují mrtvé a hynoucí ryby, které jsou po celém toku od místa požáru. Kolik ryb uhynulo, bude jasné až v řádu několika dní.

„Bakterie jdou po zdroji výživy, což je cukr v alkoholu, přičemž spotřebovávají kyslík,“ uvedl Robert Francis z krizové správy s tím, že ryby následně kvůli nedostatku kyslíku hynou. Ochránci přírody se nyní snaží řeku prokysličovat.

Bourbon řeku kontaminoval v takovém rozsahu, že se voda v toku zbarvila a zapáchala alkoholem. Alkoholová skvrna se roztáhla na délku až třiceti kilometrů a po řece se přesouvala rychlostí zhruba jednoho kilometru v hodině. Bourbon se podle odborníků plně rozptýlí až v řece Ohio, do které se Kentucky vlévá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Plameny, které vyvolal zřejmě úder blesku, zachvátily skladiště ve městě Versailles před týdnem v úterý. Ve skladišti bylo 45 tisíc sudů, z nichž každý pojal 200 litrů bourbonu. Živel tak zničil na devět milionů litrů této populární lihoviny.

Palírna uvedla, že zásobování trhu ohroženo není, protože v Kentucky má 126 skladů, kde bourbon zraje ve 3,3 milionu sudů.