Opoziční Nová demokracie porazila ve volbách v Řecku vládní Syrizu. V parlamentu získala většinu

V řeckých volbách bodovala středopravá strana Nová demokracie (zdroj: ČT24)

Předčasné volby v Řecku vyhrála opoziční Nová demokracie (ND). Získala téměř 40 procent hlasů, což jí v přepočtu dává 158 z celkových 300 křesel v parlamentu. Novým předsedou vlády se stal šéf ND Kyriakos Mitsotakis. Dosud vládnoucí Syriza oslovila 31 a půl procenta voličů. Poražený premiér Alexis Tsipras už blahopřál vítězi voleb.

Nová demokracie díky volebnímu bonusu pro vítěznou stranu, která získává 50 mandátů navíc, obsadí 158 ze 300 křesel a v parlamentu bude mít absolutní většinu. Doposud vládní levicová strana Syriza bude mít 86 poslanců. 

Šéf ND Kyriakos Mitsotakis hned v pondělí složil přísahu a stal se premiérem. Ministrem financí nový premiér jmenoval 46letého ekonoma Christose Staikurase, který v poslední konzervativní vládě zastával v letech 2012 až 2015 funkci náměstka ministra financí. Poslancem je od roku 2007. Šéfem diplomacie se stal 60letý právník Nikos Dendias, který v minulém konzervativním kabinetu vedl mimo jiné resorty spravedlnosti a obrany.

Dosavadní ministerský předseda Tsipras z hnutí Syriza už porážku uznal a vítězi voleb poblahopřál. „Voliči se rozhodli. My naprosto respektujeme výsledek voleb. Před chvílí jsem se spojil s Kyriakosem Mitsotakisem a pogratuloval mu k jeho volebnímu vítězství. V demokracii není změna vlády žádný paradox nebo nepřirozená situace – naopak jde o základní aspekt vlády lidu,“ oznámil Tsipras.

Růst, práce, bezpečnost, plánuje Mitsotakis

Mitsotakis v neděli prohlásil, že bude „tvrdě pracovat, aby zastupoval všechny Řeky“. „Dnes večer Řecko promluvilo. A jeho verdikt je jasný. Společnost chce jít dál sjednocená a nechce nikoho nechat stát opodál. Všichni si přejeme růst, dostatek práce, bezpečnost a ať se Řecko stane znovu silné,“ prohlásil vítěz voleb Mitsotakis.

Volební výhrou opozice se Řecko stalo první evropskou zemí, která se vrátila k tradičním politickým stranám. V roce 2012, uprostřed dluhové krize eurozóny, bylo Řecko prvním evropským státem, jehož voliči opustili zavedené strany a přešli k politickým formacím brojícím proti establishmentu. 

Tsiprasově vládě nepomohla dohoda s makedonským státem

Středopravá Nová demokracie, v jejímž čele stojí jednapadesátiletý bývalý bankéř a člen známé řecké politické dynastie Mitsotakis, byla jasným favoritem voleb. V posledním průzkumu získala téměř 39 procent hlasů, a levicovou vládní stranu Syriza premiéra Tsiprase tak porazila o deset procentních bodů.

Spolupracovník ČT Kulidakis: Nová demokracie chtěla právo zablokovat vstup Severní Makedonie do EU (zdroj: ČT24)

Tsipras vyhlásil předčasné volby poté, co jeho strana v květnu prohrála evropské a místní volby. Tento neúspěch vládní strany předznamenala nespokojenost nezanedbatelné části Řeků s kompromisní dohodou o název makedonského státu.

Tuto dohodu kritizuje i favorizovaná Nová demokracie. Kromě toho hodlá také naléhat na evropské partnery, aby Řecku více pomáhali se zvládáním migrační krize. Slibuje i snížení některých daní. Ke stejnému kroku – a také zvýšení důchodů – sáhla už před volbami rovněž končící Tsiprasova vláda. ND dále slibuje i růst minimální mzdy a sociálních dávek nebo zvýšení počtu pracovních míst ve veřejném sektoru.

Přestože Řecku už skončil poslední ze záchranných programů, kterými země prošla kvůli vleklé ekonomické krizi, je stále pod dohledem mezinárodních věřitelů a má nejvyšší míru nezaměstnanosti v EU. V březnu přesahovala osmnáct procent, mezi mladými lidmi pak činí téměř čtyřicet procent, opět nejvíc v celé Unii.

Události: Řecko má nového premiéra (zdroj: ČT24)