Řekové poprvé po vleklé krizi volí parlament. Favoritem je opozice, která slibuje nižší daně

Události ČT: Řecko před volbami (zdroj: ČT24)

Řekové vybírají nové poslance. Favoritem předčasných voleb je opoziční konzervativní strana Nová demokracie, která může díky volebnímu bonusu pro vítěze získat v 300členném zákonodárném sboru i absolutní většinu. Dosavadní premiér Alexis Tsipras zkrátil o několik měsíců funkční období své vlády poté, co jeho levicová strana SYRIZA v květnu prohrála evropské a místní volby. Volební místnosti budou otevřené do 19 hodin místního času (18:00 SELČ).

Favoritem na úřad premiéra je jednapadesátiletý bývalý bankéř a člen známé řecké politické dynastie Kyriakos Mitsotakis. Jeho středopravá Nová demokracie v posledním průzkumu s téměř 39 procenty porazila vládní stranu SYRIZA, která podle odhadů získá o deset procentních bodů méně. 

Mitsotakis boduje zejména slibem snížit daně i byrokracii, privatizovat státní podniky a učinit z Řecka snazší místo k podnikání. Plánuje také naléhat na evropské partnery, aby Řecku více pomáhali se zvládáním migrační krize a podpořili ho při sílících sporech se sousedním Tureckem. Podporou investic a hospodářského růstu hodlá přesvědčit evropské věřitele v čele s Německem, aby změkčili stanovené fiskální cíle.

  • Absolvent Harvardovy univerzity Kyriakos Mitsotakis, který se předsedou Nové demokracie stal v lednu 2016, pochází z jednoho ze tří řeckých politických klanů (dále jsou to Papandreuové a Karamanlisové). Jejich členové byli řeckými premiéry 27 let z posledních 45 od obnovení demokracie v roce 1974. 
  • Mitsotakisův otec Konstantinos byl předsedou řecké vlády v letech 1990 až 1993, jeho sestra Dora Bakojannisová byla ministryní zahraničí a ve vládě svého otce ministryní kultury, mezitím byla starostkou Atén.
  • Zdroj: ČTK

Země je stále pod dohledem věřitelů

Řecko se v roce 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat mezinárodní věřitele o úvěrovou pomoc. Země od té doby prošla třemi záchrannými programy a půjčky poskytnuté mezinárodními věřiteli doprovázely přísné podmínky. Poslední záchranný program skončil loni v srpnu, země je však nadále pod finančním dohledem věřitelů.

Dosavadní premiér Tsipras politicky přestál jak krizi, tak úsporná opatření, a na popularitě nakonec ztratil kvůli dohodě o názvu makedonského státu. Třebaže se díky tomu dočkal nominace na Nobelovu cenu míru, doma kompromisní název Severní Makedonie vyvolal hlasování o nedůvěře, odchod pravicových Nezávislých Řeků z vlády a protesty desetitisíců lidí, kteří Tsiprase považují za „zrádce“.

Kdysi vysoká podpora strany SYRIZA se začala drolit i v důsledku pomalého hospodářského oživení a nepopulárních opatření – v první řadě zvyšování daní, na něž levicová strana spoléhala při plnění fiskálních cílů a které dopadlo hlavně na střední třídu.

Tsipras se nyní snaží voliče přesvědčit, že země je na tom ekonomicky daleko lépe, než když ji v roce 2015 přebíral. Ve snaze zlepšit své volební vyhlídky vláda minulý měsíc schválila zvýšení důchodů a snížení daní. V předvolební kampani se soustředila i na růst minimální mzdy a sociálních dávek a tvorbu pracovních míst ve veřejném sektoru.

Řecká nezaměstnost je nejvyšší v EU

V Řecku ovšem stále zůstává nejvyšší míra nezaměstnanosti v rámci EU i eurozóny. Podle posledních zveřejněných údajů zde míra nezaměstnanosti letos v březnu byla 18,1 procenta, což je zhruba o pět procentních bodů více než ve druhém Španělsku. Na vrcholu krize, mezi lety 2013 a 2014, se míra nezaměstnanosti v Řecku pohybovala kolem 27,5 procenta.

Za poslední dekádu zemi opustilo na čtyři sta tisíc převážně mladých, vzdělaných lidí a odliv mozků ohrožuje stabilní oživení hospodářství. Míra nezaměstnanosti mladých lidí je skoro čtyřicet procent, což je opět nejvíc v Evropské unii.

Pro mnoho Řeků tak je zásadní slib nižších daní a tržních reforem a vidina, že díky tomu dosáhnou na solidní práci, plat a perspektivu. Profesor Jorgos Pleios tvrdí, že jakýkoli premiér bude mít ohledně rychlého snižování daní omezený manévrovací prostor. „Vláda – jakákoli – by musela zvýšit daně těm nejbohatším. Nemyslím si ale, že to Nová demokracie udělá,“ řekl ČT odborník na komunikaci z Aténské univerzity.

Kritika z vlastních řad: Mitsotakis je příliš neoliberální

Někteří zasloužilí členové Nové demokracie Mitsotakisovi vyčítají, že postrádá charisma a že je příliš neoliberální a orientovaný na svobodný trh. Pokud se stane premiérem, bude muset přesvědčit věřitele, že se nižší daně vyplatí pro ekonomický růst.

Dále ho čeká reforma státní správy, která odolala mnoha dosavadním pokusům o zefektivnění. Uvnitř strany, kritizované za zakořeněný klientelismus, bude také muset sjednotit jednotlivé frakce. 

Šanci překonat tříprocentní práh pro vstup do sněmovny má kromě Nové demokracie a SYRIZY až sedm dalších politických stran. Hlasovat může až deset milionů občanů, kteří si vybírají mezi kandidátkami dvaceti stran. Řekové můžou své poslance vybírat až do nedělních osmnácti hodin SELČ. První prognózy mají být zveřejněné hned po uzavření místností, první předběžné výsledky se předpokládají kolem 21:00 SELČ.