Mír a láska se před třiceti lety spojily s technem. Berlínskou Love Parade připomíná nová výstava

Události: Berlínskou Love Parade připomíná nová výstava (zdroj: ČT24)

Berlínská Love Parade začínala před třiceti lety jako akce několika desítek fanoušků techna, během dekády se ale rozrostla v největší hudební party světa s půl druhým milionem účastníků. Fenomén, který skončil tragickou smrtí 21 lidí v tlačenici v Duisburgu, teď připomíná výstava v Berlíně.

Dvě dekády představovala Love Parade magnet pro statisíce lidí z celého světa i reklamu na Berlín. Budoucí gigantická technoparty přitom začínala v červenci 1989 jako pouliční akce asi sto padesáti nadšenců. „Báli se jít na ulici a tancovat, to do té doby nikdo neudělal,“ popisuje pocity zakladatelů kurátor výstavy, která fenomén Love Parade připomíná, kurátor Michael Geithner.

Organizátoři první přehlídku nazvali Friede, Freude, Eierkuchen, v překladu Mír, láska a palačinky. Název měl odkazovat k pocitům pohody, ještě v červenci 1989 ale šlo formálně o demonstraci za mír a světové porozumění.

Pořadatelé vystihli ducha doby. Techno se změnilo z menšinového stylu v masovou zábavu a jejich ideálům nahrál i pád berlínské zdi. Lidé věřili, že tancem bojují za světový mír.

Z berlínských ulic k tragédii v tunelu Duisburgu

Trvalo jen deset let, než se z hloučku technařů na berlínské ulici stala Love Parade, která zaplnila centrum města davem táhnoucím se přes pět kilometrů. Tehdy se přehlídky účastnilo 1,5 milionu lidí.

Účastnice Love Parade
Zdroj: ČT24/loveparade.de

S velikostí přišly i problémy. Jak dokládá nynější výstava, organizátorům přišla od města složenka na necelých třicet tisíc marek za úklid odpadků. Radnice už nechtěla nést náklady za statisíce lidí, přestože se odhadovalo, že účastníci přehlídky utratí ve městě okolo půl miliardy marek.

Proto se Love Parade v posledních letech své existence přesunula mimo Berlín. A mimo německou metropoli přehlídka také skončila. V roce 2010 došlo v Duisburgu, kde se akce konala, k panice uvnitř tunelu, kterým procházeli účastníci. Zemřelo 21 lidí, na pět stovek se zranilo a soud za to vinil organizátory. Ti proto prohlásili Love Parade za ukončenou kapitolu. Nově ji až do konce ledna 2020 připomíná výstava v galerii Nineties Berlin.