Ve Frankfurtu evakuují kvůli staré letecké bombě 16 500 lidí

Ve Frankfurtu nad Mohanem začala velká evakuace obyvatel kvůli chystanému zneškodnění půltunové letecké bomby z druhé světové války. Do nedělního rána se musí z bezpečnostních důvodů vzdálit mimo uzavřenou oblast zhruba šestnáct a půl tisíce obyvatel tohoto hesenského města, napsala agentura DPA.

Podle sdělení hasičského sboru organizovaný přesun začal v sobotu dopoledne v místním ústavu sociální péče, který leží v potencionálně ohrožené oblasti. Do jiných zařízení a nemocnic bylo bez problémů převezeno mimo jiné i 25 pacientů, kteří se nacházejí v kómatu, sdělil mluvčí záchranářů.

Ostatní obyvatelé evakuovaného prostoru musejí domovy opustit do osmi hodin nedělního rána. Samo zneškodnění nevybuchlé pumy je naplánováno na nedělní poledne.

Bombu objevili dělníci při stavebních pracích prováděných v blízkosti Evropské centrální banky v centru Frankfurtu.

Výbuch jednou za rok

Od konce druhé světové války v Evropě letos uplynulo 74 let, v Německu se ale stále nachází nevybuchlá munice. V půlce června musel Berlín povolat pyrotechniky k americké pumě, kterou dělníci našli na stavbě v centru města. V dubnu zase museli odborníci odpálit 250 kilogramů vážící bombu, která se nacházela v řece Mohan v centru Frankfurtu.

Samovolný výbuch starých bomb v zemi nastává podle agentury DPA přibližně jednou ročně.