Jih Kalifornie zasáhlo další mocné zemětřesení, ještě silnější než předchozí

Události ČT: Nejsilnější zemětřesení v Kalifornii za posledních 25 let (zdroj: ČT24)

Jih Kalifornie v pátek večer místního času (v sobotu brzy ráno SELČ) zasáhlo další silné zemětřesení. Škody na domech nebo infrastruktuře ale podle amerických médií nejsou tak velké, jak se místní úřady původně obávaly, a ani nejsou hlášeny oběti na životech nebo závažná zranění. Podle americké geologické služby USGS otřesy měly intenzitu 7,1 stupně a někteří odborníci nevylučují, že brzy mohou následovat další. Oblast zažila už ve čtvrtek nejsilnější zemětřesení za posledních 20 let s intenzitou 6,4 stupně. Po něm následovala série 1700 slabších otřesů.

Po pátečním zemětřesení, které podle USG uvolnilo osmkrát více energie než čtvrteční, jsou hlášena četná zranění a řada požárů, sdělila mluvčí hasičů Megan Personová bez bližších podrobností. Zatím podle ní není známo, že by někdo přišel o život. Otřesy, které začaly ve 20:19 místního času (05:19 SELČ), způsobily v zasažené oblasti škody na budovách a pozemních komunikacích. Určit celkový rozsah škod bude ale možné až dnes ráno (místního času) za denního světla, protože na západním pobřeží USA je zatím noc.

„Přijímáme tísňová volání ze severozápadu okresu San Bernardino. Posunuté domy, praskliny v základech, zhroucené opěrné zdi. Jeden lehce zraněný pacient v péči hasičů. Každý, kdo do této chvíle požádal o pomoc, ji dostal,“ píše se na Twitteru okresu.

Ředitel Kalifornského úřadu záchranných služeb Mark Ghilarducci řekl, že je hlášena řada požárů v domech, které způsobil především únik plynu z porušených potrubí. Poškozeno je podle něj leckde i vodovodní potrubí. Z městečka Trona přišla zpráva, že se zřítil jeden dům, ale škody v tomto místě mohou být mnohem větší.

Epicentrum se stejně jako ve čtvrtek nacházelo u města Ridgecrest v Mohavské poušti asi 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles. Otřesy trvaly asi půl minuty a cítit byly podle USGS nejen ve vzdáleném Los Angeles, ale i v metropoli Kalifornie Sacramentu na severu státu a také směrem na jih až v Mexiku. 

Silnější otřesy než na Den nezávislosti

Svědci se shodují, že druhé, páteční zemětřesení bylo silnější a delší. Lidé na sociálních sítích intenzitu otřesů až 7,1 stupně ilustrují na rozvířených hladinách bazénů, kmitajících zaparkovaných vozech, záběrech z restaurací a obchodů, akvárií nebo zaparkovaných aut.

„Bylo to silné. Vypadalo to, že se budova zřítí,“ popsala situaci televizi CNN Pinkal Panchalová, majitelka motelu ve městě Ridgecrest, poblíž kterého bylo epicentrum zemětřesení. „Vyběhli jsme na silnici… Dům se tak otřásal, že jsem si myslela, že spadne střecha. Bylo to opravdu zlé. Začala jsem plakat. Nevěděla jsem, jestli to přežijeme, nebo ne… Drželi jsme se s hosty a modlili se, aby otřesy přestaly,“ líčí průběh druhého zemětřesení.

„Vyrostla jsem v Kalifornii a dosud jsem tu nic podobného nepocítila,“ konstatovala v přímém přenosu z Ridgecrestu korespondentka stanice NBC News Molly Hunterová. „Tohle zemětřesení o síle 7,1 stupně opravdu vyvolávalo strach. Vstala jsem z postele, v hotelu se hned spustil alarm,“ popisuje poslední otřesy Hunterová, která, jak říká, první zemětřesení ve čtvrtek prospala. 

Rozlitý bazén, prázdný Disneyland

„Trvalo to asi minutu,“ uvedla Giovanna Gomezová, která byla s rodinou v domě, který se začal otřásat a voda se vylévala z bazénu. „Bylo to mnohem silnější než to včerejší (čtvrteční zemětřesení). (Všechno) se plynule komíhalo sem a tam,“ popisuje páteční zemětřesení žena z města Bakersfield, které leží zhruba 200 kilometrů západně od Ridgecrestu a severozápadně od Los Angeles.

„Intenzita zemětřesení se bez ustání zesilovala. Podíval jsem se na svůj dům – svítidlo se začalo komíhat. Viděl jsem, že se houpou dráty elektrického vedení,“ řekl agentuře AP Andrew Lippman, který žije na předměstí Los Angeles, kde si v tu dobu před domem četl noviny. „Trvalo to tak 45 vteřin.“

Předchozí svědectví potvrzuje i Donald Castle, který žije ve městě Porterville, severně od Bakersfiledu: „Byly to silnější otřesy než ty v Den nezávislosti. Trvaly déle a byly mocnější. Můj dům se otřásal zhruba 25 vteřin,“ říká.

Moderátorka stanice NBC News v přímém přenosu propadla panice a vlezla pod stůl. Disneyland na předměstí Los Angeles kvůli otřesům vyklidil atrakce.

Tato dvě po sobě jdoucí silná zemětřesení podle médií oživila přízrak ještě mocnějšího a ničivějšího zemětřesení, kterého se západ Spojených států velmi obává. Lucy Jonesová z Kalifornského technologického institutu (Caltech) nicméně ujistila, že páteční a čtvrteční zemětřesení se odehrála ve stejném tektonickém zlomu, který je vzdálen od zlomu San Andreas, který by katastrofální zemětřesení mohl způsobit.

Pravděpodobnost dalších otřesů v příštím týdnu s intenzitou přesahující sedmý stupeň je podle seizmoložky desetiprocentní. Ovšem otřesy o síle pěti stupňů jsou téměř jisté.

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří právě zlom San Andreas, který protíná San Francisko a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů.   

V roce 1994 zažila jižní Kalifornie zemětřesení o síle 6,7 stupně, které zasáhlo hustě obydlenou oblast Los Angeles. Zahynulo tehdy při něm 57 lidí a materiální škody se vyšplhaly na miliardy dolarů. I když páteční zemětřesení bylo silnější, nejsou jeho následky podle všeho tak ničivé, protože jeho epicentrum bylo v méně lidnaté oblasti.