Kvůli protestům v Hongkongu úřady zadržely přes dvacet lidí

V souvislosti s protesty v Hongkongu byly zadrženy už více než dvě desítky lidí. Ve středu byl zadržen první člověk v souvislosti s pondělními násilnostmi, při kterých byla poničena budova hongkongského parlamentu. Čínská státní média mezitím nepokoje připsala vměšování Západu. Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt ale vzápětí upozornil, že násilné protesty v Hongkongu nezaštítil. Hongkongský parlament bude kvůli škodám mimo provoz tři měsíce.

Vedle jednatřicetiletého muže, který byl ve středu zadržen kvůli tomu, že proniknul do parlamentu a poničil jeho budovu, policie zadržela dalších dvanáct lidí kvůli narušení ceremonie. Ta se konala k připomínce dvaadvacátého výročí přechodu Hongkongu pod čínskou správu.

Dalších devět lidí pak policisté zadrželi kvůli podezření, že na internetu zveřejnili osobní údaje tisíce policistů a jejich rodin. „Velmi se obávám toho, že masivní zatýkání protestujících by mohlo vyvolat značně negativní pocit u mladých,“ uvedla tamní zákonodárkyně Claudia Moová. „Mohlo by se to zhoršit,“ dodala. 

Poslanci se kvůli pondělnímu incidentu nebudou moci sejít čtvrt roku, oznámila prodemokratická poslankyně Helena Wongová. Musí se podle ní opravit protipožární a hlasovací systém. Z místnosti bezpečnostní služby zmizely pevné disky se jmény a fotografiemi těch, kteří mají do budovy přístup, dodala.

Nepokoje v Hongkongu začaly kvůli kontroverznímu návrhu zákona, který umožňuje vydávat lidi k trestnímu stíhání do pevninské Číny. 

Čína: Západ chce dostat Peking pod tlak

„Ideologové Západu se bez ustání pokoušejí vyvolat nepokoje proti vládám, které nechovají v oblibě. Jejich činy už způsobily bídu a chaos v mnoha zemích Latinské Ameriky, Afriky, Blízkého východu i Asie,“ napsal ve čtvrtek list China Daily, který čínská vláda často využívá ke sdělování svých postojů. „Teď se o stejnou fintu pokoušejí i v Číně,“ uvedl anglicky psaný deník. Západní síly se tak podle něj snaží dostat pod tlak ústřední vládu v Pekingu.

Britský ministr zahraničí Hunt ve středu Peking varoval, že pokud nebude dodržovat práva obyvatel Hongkongu, neobejde se to bez následků. Čínský velvyslanec v Británii následně prohlásil, že Londýn zapomíná, že Hongkong už není jeho kolonií. Hunt v rozhlasové stanici BBC řekl, že násilné protesty v Hongkongu svými výroky nepodpořil.

Hunt znovu připomněl britsko-čínskou deklaraci z roku 1984 o předání správy Hongkongu, jež má platit do roku 2034 a garantuje podle něj dodržování práv místních obyvatel. Peking tvrdí, že Británie už za Hongkong žádnou odpovědnost nenese. Ve stejném duchu jako Hunt se ve středu vyjádřila i premiérka Theresa Mayová.