V tuniské metropoli se odpálili dva atentátníci. Policista zemřel, další lidé jsou zranění

Nejméně osm zraněných z řad policie i civilistů si vyžádaly útoky dvou sebevražedných atentátníků v tuniském hlavním městě. Jeden policista zemřel, sdělilo ministerstvo vnitra. První incident se stal u policejní hlídky, druhý poblíž policejní stanice, píše agentura Reuters. K útokům došlo v hlavní turistické sezoně, země se navíc chystá na volby.

První útok se odehrál v centru Tunisu na třídě Charlese de Gaulla, cílem byla policejní hlídka. Jeden z policistů zahynul, další byl zraněn, stejně jako tři civilisté. Krátce poté se odpálil u policejního ústředí ve čtvrti al-Kardžání další atentátník, zranil čtyři osoby. Na místa dorazily zvláštní pořádkové síly.

Ke zločinu se později přihlásil Islámský stát. Pachatelé „dvou útoků na tuniské bezpečnostní síly v hlavním městě jsou bojovníci Islámského státu“, oznámila podle organizace SITE, která monitoruje činnost extremistů, stručně propagandistická agentura radikálů Amak.

Tuniské bezpečnostní síly dlouhodobě bojují s militantními skupinami operujícími hlavně u hranic s Alžírskem už od pádu autokratického režimu prezidenta Bena Aliho během arabského jara v roce 2011. Nepokoje v zemi propukají i kvůli špatné ekonomické situaci, zejména kvůli vysoké nezaměstnanosti.

Útoků radikálů v posledních letech ubylo

Nejvíc útoků bylo v zemi v roce 2015, kdy zemřely desítky lidí při atentátu v muzeu, na prezidentovu stráž a na pláži v letovisku Súsa. K odpovědnosti se přihlásil takzvaný Islámský stát.

Pak nastalo i díky zavedení výjimečného stavu období relativního klidu, připomíná Reuters. Až loni v říjnu se odpálila v centru Tunisu atentátnice, přičemž utrpělo zranění 15 lidí včetně deseti policistů.

Podobné incidenty odrazují turisty a investory, což špatnou hospodářskou situaci v Tunisku ještě prohlubuje.