Otec s dcerou se utopili při pokusu překročit Rio Grande. Jejich fotografie se stala symbolem utrpení migrantů

Události ČT: Trump chce posílit pohraniční silové složky (zdroj: ČT24)

Světem otřásl snímek otce a ani ne dvouleté dcery, kteří utonuli při snaze o vstup do Spojených států. Pokus o překročení řeky Rio Grande, která odděluje Mexiko od Spojených států, přežila jen matka. Případ se tak stal symbolem humanitární krize a utrpení migrantů ze Střední Ameriky. Počet žadatelů o azyl v USA přitom letos oproti minulým rokům vzrostl. Vláda prezidenta Donalda Trumpa se snaží novými opatřeními počet příchozích rapidně omezit.

Americký sen nadále láká mnohé Středoameričany z Hondurasu, Guatemaly či El Salvadoru, kteří se snaží uniknout násilí a chudobě ve svých zemích. To je případ i mladé salvadorské rodiny, jež se po dvou měsících neúspěšného čekání na podání žádosti o azyl rozhodla pokusit se o překročení řeky Rio Grande a vstup do Spojených států.

„Muž přešel řeku jako první s holčičkou a tu nechal na americké straně. Když se otočil, aby se vrátil pro manželku, dcera ho následovala do vody. Snažil se ji zachránit, proud je však strhl oba,“ popsala britskému deníku The Guardian reportérka Julia Le Ducová z mexického deníku La Jornada, který fotografii otisk jako první.

Utonulý Oscar Martínez Ramírez s dcerkou Valerií
Zdroj: ČTK/AP/Julia Le Duc

23 měsíců staré batole následně utonulo spolu s 26letým otcem. Muž se snažil dceru od proudu uchránit tím, že přes ni přetáhl své tričko, aby si ji udržel u sebe. Jejich těla byla po frenetickém nedělním pátrání policie i záchranářů objevena v pondělí ráno na mělčině u břehu poblíž mexického města Matamoros. To se nachází naproti texaskému Brownsville. Právě do Texasu migranti mířili.

Při snaze překročit Rio Grande letos zemřely desítky uprchlíků

Tragický případ otce a dcerky není ojedinělý. Při pokusu o překročení Rio Grande již letos zahynuly desítky lidí. Hladina řeky je přitom nejvyšší za posledních dvacet let kvůli tajícímu sněhu a ledovcům, napsal The Guardian.

Mexická policistka Claudia Hernándezová uvedla, že navzdory tomu, že v okolí Rio Grande vyrostla a řeku dobře zná, nikdy by se v ní nepokoušela plavat. „Jsou tam proudy a víry, které vás mohou stáhnout pod hladinu,“ uvedla policistka s tím, že cizinci nevyzpytatelnost řeky podceňují.

Mexiko zatím pod ekonomickým tlakem Washingtonu zintenzivnilo deportace žadatelů o azyl, které migranty vedou ke stále zoufalejším krokům. Právě strach z deportace byl podle příbuzných utonulého muže důvodem, proč se rodina rozhodla dále nečekat a vniknout do Spojených států nezákonně. 

Trump plánuje větší omezení migrace z Mexika

Krizí se dlouhodobě zabývá americký Kongres, plán na další postup ale není jasný. V době vrcholícího skandálu pak odstoupil úřadující šéf americké celní a pohraniční agentury John Sanders.

Donald Trump v rámci své předvolební prezidentské kampaně pro rok 2020 slibuje tvrdší potlačení migrace z Mexika, kde se většina uprchlíků ze Střední Ameriky hromadí.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů naproti tomu schválili 4,5 miliardy dolarů na pomoc žadatelům o azyl na mexické hranici. Je ale pravděpodobné, že Senát, který mají pod kontrolou Trumpovi republikáni, usnesení demokratů zamítne. Pokud by se tak nestalo, investici může vetovat i samotný Trump.

Prezident svému mexickému protějšku Andrési López Obradorovi v minulosti pohrozil zvyšováním cel, pokud se nepodaří migraci omezit.

López Obrador v reakci na poslední úmrtí uvedl, že považuje situaci za politováníhodnou. „Čím více zamítnutí ze Spojených států přichází, tím více lidí umírá v poušti nebo při pokusu o překročení řeky,“ řekl prezident.