Turecká vláda vzala část pravomocí starostům. Jen krátce poté, co Erdoganova strana ztratila Istanbul

Turecká vláda vydala nařízení, jímž přesunula některé pravomoci starostů na ministerstvo životního prostředí a rozvoje měst. Učinila tak jen krátce poté, co vládní strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana po téměř dvou dekádách ztratila vedení největšího tureckého města Istanbulu. Informoval o tom opoziční server Ahval.

Nové nařízení podle opozičního serveru odebere starostům mimo jiné některé pravomoci nad rozvojovými projekty. Ministerstvo tak bude moci zasahovat do rozhodování o městských projektech přestavby ve sférách, které samo určí nebo které stanoví prezident.

Vedení radnice v Istanbulu, v němž žije téměř pětina z 82 milionů obyvatel Turecka, ztratila vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) v opakovaných volbách. Jejího kandidáta, expremiéra Binaliho Yildirima v nich opětovně porazil Ekrem Imamoglu z opoziční Lidové republikánské strany (CHP), který zvítězil už v březnových volbách.

Volby z 31. března ovšem ústřední volební komise anulovala po stížnostech vládní AKP a zdůvodnila to tím, že všichni pracovníci komisí ve volebních místnostech nebyli zaměstnanci státní správy. A zatímco březnové volby vyhrál Imamoglu jen těsně, asi o třináct tisíc hlasů, v neděli mu dali voliči zhruba o 800 tisíc hlasů více než Yildirimovi. Tyto výsledky už AKP uznala.

Ztrátu vedení Istanbulu, kde Erdogan navíc jako starosta v letech 1994–1998 začínal ve vysoké politice, označili mnozí za velkou porážku vládní strany i prezidenta. Ten vládne v Turecku už od roku 2003, nejprve byl premiérem, od roku 2014 je prezidentem.

Istanbul tvoří třetinu turecké ekonomiky a pracuje s rozpočtem v přepočtu asi 150 miliard korun. Je tu ale i symbolický, politický význam. Erdogan se v minulosti nechal slyšet, že pokud ztratí Istanbul, může nakonec ztratit celé Turecko. Istanbul je místem, kde on sám začal v polovině 90. let velkou politickou kariéru.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT v Turecku

Podle některých politologů se ale v krátkodobém horizontu velké změny v Turecku čekat nedají. Ovšem už několik měsíců se podle opozičních médií hovoří o možném rozkolu uvnitř vládní AKP a o možnosti odtržení části jejích členů. Tyto spekulace přiživila i skutečnost, že anulování březnových voleb v Istanbulu kritizovali kromě opozice i dva političtí veteráni AKP – bývalý prezident Abdullah Gül a expremiér Ahmet Davutoglu.