Loď s uprchlíky vplula navzdory zákazu do italských vod

Humanitární loď Sea-Watch 3 s dvaačtyřiceti migranty na palubě se rozhodla porušit blokádu Itálie a u ostrova Lampedusa vplula do italských teritoriálních vod. Běženci jsou na lodi už dva týdny a podle kapitánky lodi Caroly Racketeové je situace neudržitelná. Ženě hrozí za porušení italského bezpečnostního zákona až padesát tisíc eur pokuty.

Loď valnou část cesty doprovázela italská policie. Humanitární plavidlo její výzvu, ať zastaví, ignorovala. Ruben Neugebauer, mluvčí německé neziskové organizace Sea-Watch, uvedl, že se nyní čeká na krok italských úřadů.

Policisté později vstoupili na palubu Sea-Watch 3, zkontrolovali dokumenty lodi a posádky a čekají na instrukce svých nadřízených, informovala kapitánka lodi Carola Racketeová. Podle agentury ANSA loď k břehu přirazí po 20:30 našeho času, kdy odpluje pravidelný trajekt na Sicílii.

„Už toho bylo dost. Vstupujeme (do italských teritoriálních vod), ale nikoli z důvodu provokace, ale z nutnosti, kvůli odpovědnosti (za migranty na palubě),“ oznámila německá nezisková organizace Sea-Watch, která plavidlo provozuje.

Kapitánka: Vím, co riskuji

„Rozhodla jsem se vplout do přístavu Lampedusa. Vím, co riskuju, ale 42 ztroskotaných na palubě je unavených. Dopravím je do bezpečí,“ napsala na Twitteru 31letá kapitánka. Situaci na lodi podle ní vyostřilo úterní rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, podle kterého Itálie není povinna nechat migranty vylodit, ale musí jim pomoci na moři.

Kapitánka lodi Carola Racketeová
Zdroj: Rub/Ropi/ČTK/ZUMA

Teritoriální vody se rozprostírají 12 námořních mil (bezmála třicet kilometrů) od pobřeží daného státu.

„Kvůli politickým hrám ohrožují životy migrantů. Použijeme všechny nezbytné zákonné způsoby, abychom tomuto porušení zákona zabránili,“ reagoval ihned italský ministr vnitra Matteo Salvini, šéf strany Liga, který ve vládě prosadil tvrdou protiimigrační agendu, včetně nového bezpečnostního zákona.

Soud odmítl nařídit Itálii loď přijmout

Do případu promluvil i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který rozhodl, že Itálie není povinna loď s uprchlíky ve svých přístavech přijmout. Soud verdikt zdůvodnil tím, že na plavidle už není nikdo z kategorie ohrožených osob, a proto nemůže vydat předběžné opatření. Itálie již dříve povolila vystoupit z plavidla jedenácti lidem v ohrožení – dětem a těhotným ženám.

Matteo Salvini rozhodnutí soudu přivítal: „Evropský soud pro lidská práva zamítl žádost Sea-Watch. Také on zvolil pořádek, zdravý rozum, zákon a spravedlnost Itálie: přístavy uzavřené obchodníkům s lidmi a jejich spolupachatelům,“ napsal Salvini v úterý na Twitteru. Stejně jako evropský soud už dříve i italský oblastní soud odmítl žádost Sea-Watch 3 o vstup do italských teritoriálních vod.

Loď Sea-Watch 3, která pluje pod nizozemskou vlajkou, nalodila 53 migrantů 12. června u libyjských břehů a od té doby kroužila v mezinárodních vodách u italského ostrova Lampedusa, protože jí místní úřady nedovolily vplout do italských vod.

Zástupci organizace Sea-Watch v úterý televizi Euronews sdělili, že na palubě je 42 lidí, včetně tří nezletilých, z nichž nejmladšímu je dvanáct let.

Podobný případ řešil evropský soud například letos v lednu, kdy žádost organizace Sea-Watch o vylodění 47 afrických migrantů rovněž zamítl. I tehdy vyzval Itálii, aby běžencům na lodi poskytla co nejrychleji lékařskou a další základní pomoc. Běženci se tehdy dostali na pevninu skoro po dvou týdnech, když se podařilo vyjednat, že si je rozdělí Itálie a několik dalších evropských zemí.