„Je to prostě nefér.“ Johnson domácí hádku nekomentuje, Brity chce vyvést z EU do října

Horizont ČT24: Johnson pod tlakem prolomil mlčení, údajnou hádku ale řešit nechce (zdroj: ČT24)

Favorit souboje o post lídra britské Konzervativní strany Boris Johnson zahájil sérii vystoupení v médiích. Reaguje tak na kritiku, že nedostatečně vysvětluje své plány a nechodí do televizních debat. Johnson v rozhovoru pro BBC slíbil, že Velká Británie odejde z EU 31. října. Informace o hlasité hádce ve svém domě znovu odmítl komentovat.

Johnson v rozhovoru pro BBC znovu připustil, že Británie na konci října odejde z Unie bez dohody. „Přerušení obchodu mezi Velkou Británií a kontinentem jsme tady neměli roky a roky. Myslím si, že by bylo bizarní, pokud by se Evropská unie jednostranně rozhodla uvalit cla na zboží ze Spojeného království. Byl by to návrat Napoleonova kontinentálního systému a to by nebylo v zájmu jejich podniků, nemluvě o spotřebitelích,“ prohlásil Johnson.

Kontroly na irské hranici nebudou nutné, je přesvědčen Johnson

Zpochybnil zároveň 39 miliard liber, které má země v rámci finančního vyrovnání Evropské unii zaplatit. Otázku severoirské hranice by Johnson rád řešil až v období po vystoupení z Unie. „Existuje mnoho technických řešení, která mohou být zavedena, aby se zajistilo,
že nebudete potřebovat kontroly na (irské) hranici“, řekl Johnson. Když mu reportérka BBC řekla, že jeho plány neobsahují nic konkrétního, odvolal se na „hojnost řešení“ a „pozitivní energii“ na straně EU.

Ze současné brexitové dohody chce Johnson zachovat jen část, která se týká práv unijních občanů žijících v Británii. „Nějaká dohoda bude potřeba, abychom dostali implementační období, a to je rozhodně mým cílem,“ odpověděl Johnson na poznámku reportérky, že nelze zároveň odmítat stávající brexitovou dohodu a zároveň hovořit o přechodném období tak,
jak bylo navrženo.

Nic přitom zatím nenasvědčuje tomu, že by ostatní unijní lídři byli ochotni po výměně v čele britské vlády dohodnuté podmínky brexitu měnit. Možný odchod bez dohody navíc dosud odmítal britský parlament.

Johnson odmítá debatovat s Huntem

Exministr zahraničí Johnson usiluje o post šéfa Konzervativní strany spolu se stávajícím šéfem diplomacie Jeremym Huntem. Ten Johnsona kritizoval, že s ním nechce diskutovat v plánované úterní debatě.

„Upřímně říkám, že je to zbabělost nepostavit se mi tváří v tvář v televizní debatě. Televize Sky nás oba pozvala do debaty. Je velmi důležité, aby měli členové Konzervativní strany šanci slyšet odpovědi nás obou na obtížné otázky. Nemůžete se stát premiérem, aniž byste odpověděl na dotazy o tom, jaká rozhodnutí učiníte skoro hned, co vejdete do čísla 10,“ vzkázal Hunt.

Johnson nyní prezentoval své plány kromě BBC také v rádiu LBC. Podle deníku The Times má na následující dny v plánu další vystoupení v různých koutech Británie. Nadále však odmítá komentovat incident z noci na minulý pátek, kdy soused jeho partnerky Carrie Symondsové přivolal k jejímu londýnskému bytu policii.

Soused médiím řekl, že zevnitř byla slyšet hlasitá hádka a rány. „Potíž je v tom, že jakmile něco řeknete, tak samozřejmě vtahujete lidi, své blízké, svoji rodinu, do veřejné debaty způsobem, který není fér,“ řekl Johnson v rozhovoru na LBC.

Boris Johnson
Zdroj: PETER NICHOLLS/Reuters

O novém šéfovi konzervativců a tím i novém britském premiérovi rozhodne v korespondenčním hlasování asi sto šedesát tisíc členů strany. Jméno vítěze pak Konzervativní strana oznámí v týdnu od 22. července.