Belgičan byl obviněn z pokusu o teroristický útok na americkou ambasádu

Belgická policie zadržela muže podezřelého z plánování útoku na americké velvyslanectví v Bruselu. Informovala o tom místní prokuratura, kterou citovala agentura AP. Muž původem z Belgie byl obviněn z přípravy a pokusu o teroristický útok.

Podle prokuratury policisté muže zatkli v sobotu na základě informace, že se chystá útok na velvyslanectví Spojených států. Muž okolo čtyřicítky na sebe upozornil podezřelým chováním.

Veřejnoprávní rozhlasová a televizní stanice RTBF uvedla, že bezpečnostní složky muže sledovaly delší dobu, v poslední době se pohyboval v blízkosti ambasády. Obviněný veškerou vinu odmítá.

Útoky nejsou výjimečné

Brusel, ve kterém sídlí několik významných institucí Evropské unie a NATO, se stal terčem teroristického útoku v březnu 2016. Teroristé z takzvaného Islámského státu při sebevražedném útoku na letišti a v centru města zabili 32 lidí.

V Belgii se za poslední tři roky odehrálo několik útoků na příslušníky armády nebo policie, v květnu 2018 zabil útočník dvě policistky a jednoho civilistu ve východobelgickém Lutychu.