Zastřelený náčelník generálního štábu a další vysocí činitelé. Etiopií otřásl pokus o puč

Zmařili jsme pokus o převrat, ohlásil v neděli etiopský premiér Abiy Ahmed. Při sobotním pokusu o puč byl ale zastřelen náčelník generálního štábu Seare Mekonnen. Mezi dalšími třemi oběťmi je i předseda regionální vlády státu Amhara, kde vojáci napadli představitele tamního vedení. Nezdařený puč přichází v období etnického neklidu. Úřady tvrdí, že mají situaci pod kontrolou.

Za pokusem o převrat v etiopském státě Amhara stál podle státní televize armádní generál a bývalý bezpečnostní šéf tohoto státu Asamnew Tsige. Ten byl propuštěn poté, co se k moci dostal premiér Ahmed, uvádí agentura Reuters.

Jen několik hodin poté, co byl z metropole Amhary Bahir Daru ohlášen nezdařený pokus o převrat, přišla zpráva o pokusu o atentát na náčelníka generálního štábu etiopské armády Searea Mekonnena v hlavním městě Etiopie Addis Abeba. Později úřady oznámily jeho smrt s tím, že o život jej připravil jeho osobní strážce.

Podle mluvčího premiéra Nigussu Tilahuna spolu obě události úzce souvisely. Tilahun na tiskové konferenci uvedl, že v Bahir Daru zaútočili vojáci na budovu, ve které se sešli regionální představitelé.

Většina pachatelů byla zadržena

Ozbrojené přepadení pak podle mluvčího nepřežil přítomný předseda regionální vlády státu Ambachew Mekonnen a nejméně dva další vysocí vládní úředníci. Tilahun dále oznámil, že většina pachatelů útoku byla zatčena a dalším jsou úřady na stopě.

Obyvatelé Bahir Daru vypověděli, že ve městě byla v sobotu večer několik hodin slyšet těžká palba. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že má informace také o střelbě v Addis Abebě.

V neděli v zemi nefungoval internet. Úřady výpadek nevysvětlily, ale podle agentury Reuters síť v minulosti vypnuly několikrát z bezpečnostních i jiných důvodů.

Premiér se snaží o demokratické reformy

Předseda vlády Ahmed se od svého zvolení v loňském roce snaží provádět demokratické reformy. Propustil řadu politických vězňů, posílil svobodu slova a pronásleduje činitele obviněné z porušování lidských práv. Zasadil se také o podpis mírové smlouvy se sousední Eritreou, jež ukončila dlouhotrvající pohraniční válku. Po jeho nástupu k moci ale v zemi s více než sto miliony obyvatel znovu vzplálo etnické násilí, kvůli němuž své domovy opustily již více než dva miliony Etiopanů. 

Neklid je i v sousedním Súdánu, kde armáda v dubnu donutila k odstoupení tehdejšího prezidenta Umara Bašíra, který v zemi vládl 30 let. Vojáci se s protestujícími dohodli na přechodném období, které má vést k volbám. Armáda však na začátku června dohodu vypověděla, několikrát navíc krvavě zasáhla proti demonstrujícím. Aliance opozičních skupin žádá rychlý přechod k civilní vládě.