Johnson a Hunt zahájili kampaň o lídra konzervativců. Oba jsou připraveni na brexit bez dohody

Události ČT: Hunt a Johnson zahájili kampaň ve finálním boji o lídra konzervativců (zdroj: ČT24)

Někdejší britský ministr zahraničí Boris Johnson a současný šéf diplomacie Jeremy Hunt zahájili před stranickými členy kampaň v závěrečném boji o post předsedy Konzervativní strany a tím i premiéra. Oba muži při svém prvním společném vystoupení před členskou základnou uvedli, že jsou připraveni na brexit bez dohody. Věří ale v možnost znovuotevření dialogu s EU.

Johnson, který je považován za favorita klání, na stranické konferenci konzervativců v Birminghamu prohlásil, že k přesvědčení Evropské unie o dalším jednání je třeba jen správná energie. Brusel přitom dal opakovaně najevo, že dohodu o rozluce, na které se shodl s dosluhující premiérkou Theresou Mayovou, otevírat již nehodlá.

Johnson dále zopakoval, že je samozřejmé, že Británie může opustit Unii k 31. říjnu, jak se v dubnu na odkladu dohodly Londýn s Bruselem. Již dříve řekl, že odchod na konci října se uskuteční s dohodou nebo bez ní. Při televizní debatě na začátku týdne ale svou rétoriku zmírnil a odchod jasně negarantoval.

Bývalý starosta Londýna si je nicméně jistý, že jako stoupenec brexitu je právě on tím pravým kandidátem na to, aby odchod z EU zajistil. „První co musíme udělat – víte co to je? Zajistit brexit. A jako někdo, kdo za brexit vedl kampaň, kdo věří v brexit, jsem tím pravým člověkem,“ řekl na konferenci Johnson.

Hunt: Johnson je populista

Stejný názor ale zastává i Johnsonův rival Jeremy Hunt, který po svém vystoupení sklidil řadu pozitivních ohlasů.

„Pokud se dostaneme k 31. říjnu a EU nebude prokazovat ochotu jednat o lepším plánu, pak po zvážení obtížných možností je politické riziko neuskutečnění brexitu mnohem horší než ekonomické riziko v případě odchodu bez dohody,“ řekl Hunt s tím, že by v takovém případě vyvedl Británii z EU bez ujednání s Bruselem.

Svého oponenta pak Hunt označil za populistu a útočil také na šéfa labouristů Jeremyho Corbyna.

„Tváří v tvář krajně levicovému populistovi bychom si mohli vybrat vlastního populistu. Nebo to můžeme udělat líp. Vybrat si svého vlastního Jeremyho,“ řekl Hunt při svém vystoupení.

Britská média řeší Johnsonův soukromý život

Víc než politické názory obou kandidátů řeší britská média v současnosti Johnsonův soukromý život. V noci na pátek byla k jeho domu přivolána policie kvůli křiku, který zaslechli sousedé. Podle policie se ale nikomu nic nestalo a nebyl žádný důvod věc dále řešit.

„Myslím, že (publikum) nechce slyšet o takovém druhu věcí, pokud se nemýlím,“ řekl Johnson na dotaz moderátora. „To, co podle mého chtějí slyšet, jsou mé plány pro tuto zemi a pro mou stranu,“ dodal.

Konzervativci by měli mít jasno o svém novém předsedovi v týdnu od 22. července. Do té doby je po celé zemi plánováno ještě patnáct dalších regionálních stranických konferencí.