Ruští novináři se spojili do speciálního týmu. Dokončí Golunovovu práci

Solidarita s nedávno zadrženým ruským novinářem Ivanem Golunovem nekončí. Celkem 12 reportérů ze čtyř různých médií se spojilo, aby dokončili jeho práci, která se týká byznysu s pohřebními službami. Článek by měly vydat ruské i zahraniční redakce. Proč takový tým vůbec vznikl? Newsroom ČT24 mluvil s Ivanem Kolpakovem, šéfredaktorem serveru Meduza, pro který Golunov píše.

„Když Váňu zatkli, tak jsme hned vyzvali jeho přátele a novináře z jiných redakcí, aby s námi spolupracovali a pomohli nám dokončit jeho článek. Celkem je jich dvanáct a jsou ze čtyř ruských médií. Článek vydáme příští týden a vyjde současně v několika ruských a zahraničních listech,“ říká šéfredaktor zpravodajského serveru Meduza Ivan Kolpakov.

Ivan má podle Kolpakova pověst bezúhonného novináře. „Lidé, kteří s ním pracovali, vědí, že nemůže být nic hloupějšího než obvinění, že prodával drogy. Jak řekl náš společný známý: ze všech novinářů v Moskvě si policie vybrala zrovna toho jediného, který žádné drogy nebere,“ shrnuje ruský novinář.

Redakce raději sídlí v Lotyšsku

Celá kauza ale ještě zdaleka není u konce. Ministerstvo vnitra teď prověřuje své vlastní zaměstnance, kteří Golunova stíhali. „A protože Váňa pracuje pro Meduzu, vyslýchají i lidi, se kterými se bavil těsně před zadržením,“ popisuje současnou situaci šéfredaktor serveru.

Kromě toho rozjela Meduza vlastní vyšetřování.„Připadá nám, že teď hlavně musíme najít lidi, kteří si objednali Ivanovo trestní stíhání. To znamená lidi, kteří rozhodli, aby někdo narafičil jeho případ,“ tvrdí Kolpakov. Novináři také začali pátrat po dalších, kteří byli stejně jako zadržený novinář obviněni na základě zfalšovaných důkazů.

Nezávislá redakce Meduza existuje pět let a sídlí v lotyšské Rize. Přesunula se tam z obavy před represemi ruských úřadů. V Moskvě má několik zvláštních zpravodajů, jedním z nich je i Golunov, který se zaměřuje hlavně na korupci v moskevské městské správě.

Policie ho před dvěma týdny zadržela kvůli údajnému držení drog. Mířil zrovna na schůzku se svým zdrojem. V batohu měl podle policistů omamné látky – třeba kokain. Hrozilo mu za to až 20 let vězení. Sám Golunov obvinění odmítal a tvrdil, že drogy mu podstrčili sami policisté.

V ulicích Moskvy 1600 demonstrantů

Obvinění novináře však vzbudilo nebývalou vlnu solidarity. Tři největší tamní ekonomické deníky se spojily a jednotnou titulní stranou novináře podpořily, když žádaly řádné prošetření policejních postupů. Lidé navíc vyšli do ulic a vybízeli k potrestání viníků nespravedlivého stíhání.

Policie Golunova sice propustila a ministr vnitra Vladimir Kolokolcev jeho stíhání ukončil, v Moskvě se ale i přesto minulou neděli sešlo přes 1600 demonstrantů. Požadovali změnu paragrafu, který tvrdě trestá držení jakéhokoliv množství narkotik a který policisté podle médií často zneužívají. Sám Golunov ale nedorazil.

„Někteří dávají najevo zklamání, že nevyzýváme lidi, aby dál protestovali. To je ale normální situace, někdy to skončit muselo,“ míní Kolpakov. Redakce chce podle něj raději pokračovat dál ve své práci. Chystá i speciální projekt zaměřený na svévoli ruských silových složek.