Ruské úřady propouští z „vězení“ stovky velryb a kosatek, případ vyšetřuje prokuratura

Ruské úřady začaly s osvobozováním skoro stovky nelegálně odchycených kosatek a běluh z „velrybího vězení“ na ruském Dálném východě, proti kterému ostře a hlasitě protestovali ochránci životního prostředí. Podle místopředsedy ruské vlády Alexeje Gordějeva potrvá asi čtyři měsíce, než budou všichni kytovci na svobodě. Vědci totiž doporučují vypustit velryby tam, kde byly chyceny.

Zpráva o vypouštění kytovců na svobodu zazněla ve státní televizi na začátku vysílání debaty ruského prezidenta Vladimira Putina s občany v přímém přenosu. 

Aby se nic podobného nemohlo v budoucnu znovu přihodit, vicepremiér Gordějev na kameru ohlásil, že se vláda rozhodla zakázat lov kosatek z kulturních a osvětových důvodů. Napříště už je bude možné lovit pouze z vědeckých důvodů a v zájmu domorodých obyvatel severních končin, a to v nevelkém množství.

Zástupci firem, které se odchytem kosatek a běluh zabývaly kvůli velice výhodnému prodeji do zábavních parků v Číně, podle rozhlasové stanice BFM tvrdí, že od úřadů měli všechna potřebná povolení, žádného pytláctví se tak prý nedopustili. Případ „velrybího vězení“ ale vyšetřuje prokuratura. 

Právě Putin podle agentury AP nařídil případ „velrybího vězení“ vyšetřit a zvířata osvobodit. Prezident během své televizní show čelil i otázkám, zda toto vysílání řídí tajné služby, zda jej neotravuje pořád být prezidentem a zda je mimozemšťan. Na všechny odpověděl záporně.