Smlouva o brexitu se měnit nebude, vzkázali evropští lídři do Londýna

Jen stručně se evropští lídři na bruselském summitu věnovali problematice odchodu Velké Británie z EU. Do Londýna, kde vrcholí zápas o vedení Konzervativní strany a křeslo britského premiéra po končící Therese Mayové, opět vzkázali, že nehodlají znovu vyjednávat o již domluveném textu „rozvodové smlouvy“.

Dokument, který navzdory naléhání Mayové opakovaně neschválila britská Dolní sněmovna, upravuje okolnosti britského odchodu, nyní po odkladech předpokládaného ke konci října.

„Nebyla to velká součást našeho dnešního (pátečního – pozn. red.) jednání, ale pochopitelně jsme dali jasně najevo, že si s nově vybraným britským ministerským předsedou přejeme velmi dobře spolupracovat. Ale také jsme opět zdůraznili, že dohoda o britském odchodu už byla dojednána,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Unie se podle ní chce ale vyhnout brexitu bez dohody.  

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byl ještě stručnější. „Nic nového se nestalo. Jednomyslně jsme zopakovali, že nové vyjednávání dohody o vystoupení nebude,“ prohlásil.

Právě o vyjednání lepší dohody s Bruselem ovšem opakovaně mluví horký favorit pro premiérskou funkci a někdejší britský ministr zahraničí Boris Johnson. Ten v současnosti soupeří o post nového šéfa britské vlády s nynějším šéfem diplomacie Jeremym Huntem.

Konečné rozhodnutí bude mít asi 160 tisíc členů vládních konzervativců. Výsledky jejich korespondenčního hlasování mají být oznámeny v týdnu od 22. července.

Tusk: Chceme mít s Británií co nejtěsnější vztahy

Šéf summitů EU Donald Tusk po jednání zdůraznil, že sedmadvacítka je připravena spolupracovat s každým novým šéfem britské vlády. „Chceme mít se Spojeným královstvím co nejtěsnější vztahy. Jsme otevřeni jednáním, pokud jde o text deklarace o budoucnosti vzájemných vztahů mezi Británií a EU, pokud se bude pozice Spojeného království vyvíjet,“ řekl.

Prezidenti a premiéři byli v pátek podle Tuska informováni o stavu příprav EU27 na situaci, kdy Británie z evropského bloku na konci října odejde bez toho, že by britský parlament text dohody o vystoupení potvrdil.